Foto: DELFI
Nākamā gada budžetā ietvertās nodokļu izmaiņas – jaunu nodokļu ieviešana un vairāku jau esošo nodokļu likmju palielināšana – ir kompromisa variants, taču nekļūs iedzīvotājiem par nepanesamu slogu, otrdien publicētā intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" paudis Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības jautājumos Dāvids Tauriņš.

"Jā, vienai daļai iedzīvotāju nodokļu slogs pieaugs, tā tas patiešām ir. Bet pašreizējā ekonomiskajā situācijā mums nav citas izejas kā vien tos palielināt. Ja mēs to nedarītu, pavisam drīz mēs piedzīvotu daudz lielākas briesmas," nodokļu grozījumus pamatojis Tauriņš. Viņš skaidrojis, ka tikai, palielinot un ieviešot jaunus nodokļus, ir iespējams izveidot tik lielu sociālo budžetu, cik valstij nepieciešams.

Viņš arī noraidījis apgalvojumus, ka iedzīvotāji nodokļus nevarēs samaksāt, jo to nasta ir kļuvusi pārāk smaga. "Man šķiet, ka tas nodokļu slogs, ko esam uzlikuši iedzīvotājiem, nav ne nesamērīgs, ne dramatisks, lai izraisītu sociālus sprādzienus vai vēl ko citu," paudis Tauriņš. "Protams, jaunie nodokļi sākumā daudziem būs nepierasti. Bet nebūs traģiski," sacījis ierēdnis un piebildisn - ja cilvēkam pieder liels un dārgs auto, jauni maksājumi viņam nebūs problēma.

Tiesa, Tauriņš apstiprinājis, ka Finanšu ministrija patlaban vēl tikai aprēķina, par cik absolūtos skaitļos cilvēkam ar vidējo algu valstī pieaugs nodokļu slogs. Šāda summa vēl nav aprēķināta, un Tauriņš atzinis, ka tas bijis jādara agrāk.

Vēstīts, ka pagājušajā otrdienā Saeima pieņēma nākamā gada budžetu, kura uzmanības centrā bija vairāku nodokļu likmju celšana un jaunu ieviešana. To vidū ir progresīvs "mājokļa" nodoklis, iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes palielināšana no 23% uz 26%, akcīzes nodokļa palielināšana vīnam un raudzētiem dzērieniem, akcīzes nodokļa gāzei ieviešana, kā arī citas izmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!