Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Andris Bērziņš valsts vizītē Uzbekistānā ticies ar Uzbekistānas prezidentu Islamu Karimovu un apliecinājis, ka Latvija ir ieinteresēta abu valstu savstarpējo attiecību attīstīšanā visos līmeņos.

"Vispirms vēlos izteikt pateicību prezidentam Karimovam par iespēju apmeklēt Uzbekistānu oficiālā vizītē. Attiecības mūsu valstu starpā ir lieliskas. Tikko parakstījām Kopīgo paziņojumu, kas atspoguļo sakritību mūsu uzskatos daudzos starptautiski aktuālos jautājumos," savu uzrunu iesāka Bērziņš.

Viņš norādīja, ka kopš Karimova vizītes Latvijā pagājušā gada oktobrī, abiem prezidentiem esot izveidojušās draudzīgas attiecības.

"Augstu novērtēju Karimova kunga redzējumu par aktuāliem projektiem mūsu valstu starpā, kā arī viņa vērtējumu par procesiem mums saistošos reģionos. Latvijas interese par Uzbekistānu ir ļoti liela. Par to liecina Saeimas pārstāvja un vairāku ministru klātbūtne delegācijā. Tāpat esmu gandarīts, ka vizītes delegāciju kuplina vairāk nekā 60 uzņēmēju," sacīja prezidents.

Viņš ir pārliecināts, ka Biznesa forums dos jaunu impulsu uzņēmējdarbībai starp mūsu valstīm. Tirdzniecības apjomu ziņā varam lepoties ar 46% pieaugumu 2013.gadā, bet šī gada pirmajā ceturksnī palielinājums ir gandrīz trīs reizes, salīdzinot ar attiecīgu laika periodu pērn. Ja rudenī lepojāmies ar 343 kopuzņēmumiem, tad šogad šis skaitlis jau ir pieaudzis līdz 392. Uzbekistāna ir ļoti svarīgs partneris Centrālāzijas reģionā, turpināja Bērziņš.

"Atzinīgi vērtējami Uzbekistānas sasniegumi ekonomikas attīstībā, globālās recesijas laikā demonstrējot stabilu izaugsmi. Šodien ar Karimova kungu pārrunājām virkni svarīgu jautājumu gan divpusējo attiecību jomā, gan šodienas aktuālos starptautiskos jautājumus. Pieskārāmies gan notikumiem Ukrainā, gan Centrālāzijas reģionam un Afganistānai, kur Uzbekistānas viedoklis ir ļoti nozīmīgs. Varu viennozīmīgi apgalvot, ka Uzbekistāna ieņem nozīmīgu vietu reģionā stabilitātes stiprināšanā. Arī Latvija ieguvusi lielu pieredzi, darbojoties ISAF misijā Afganistānā, tādēļ domu apmaiņa ar Karimova kungu bija ļoti vērtīga," sacīja Bērziņš.

Viņš atgādināja, ka 2015.gada pirmajā pusē Latvija prezidēs ES Padomē. Viena no Latvijas virzītajām prioritātēm būs ES-Centrālāzijas attiecību stiprināšana. Esam gatavi uzklausīt Uzbekistānas viedokli un darboties attīstības projektos, lai nodotu mūsu uzkrāto reformu pieredzi jomās, kur partneri uzskatītu to par nepieciešamu.

"Runājot par sadarbības projektiem, minēšu vienu piemēru - drīzumā tiks uzsākts Latvijas un ASV kopīgi finansētais projekts Uzbekistānas muitas atbalstam. Saredzam lielu potenciālu, lai komercializētu Ziemeļu apgādes tīklu, tādējādi tālāk attīstot transporta savienojumu starp Āziju ar Eiropu. Turklāt esam gatavi izvērtēt iespējas paplašināt jau esošo konteineru vilcienu "Baltika Transit".

Sadarbojoties loģistikas jomā, Latvija gatava piedāvāt mūsu brīvostu un speciālo ekonomisko zonu priekšrocības Uzbekistānas preču tranzītam," savā uzrunā sacīja Bērziņš.

"Atzīstami, ka kopš prezidenta Karimova vizītes Rīgā Latvijā sācis strādāt Uzbekistānas preču loģistikas centrs, kura darbības virzieni sniedzas tālāk Eiropā. Gandarījums, ka transkontentinentālais avioreiss Taškenta-Rīga-Ņujorka sasniedzis savas darbības desmitgadi. Uzskatu, ka avio savienojumiem starp mūsu valstīm ir laba nākotne, attīstot arī kravu transportu. Esam ieinteresēti sadarboties ar Uzbekistānu izglītības un zinātnes jomā. Šajā mācību gadā Latvijā mācās 377 Uzbekistānas studenti, un pēc ārvalstu studentu skaita Uzbekistāna ieņem 3.vietu. Latvija var piedāvāt Uzbekistānas studentiem ES līmeņa izglītības ieguves iespēju, un redzam, ka Uzbekistāna novērtē Latvijas izglītības kvalitāti," turpināja prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!