Foto: DELFI Aculiecinieks
Tukumnieks un portāla "Delfi" uzticīgs lasītājs Leons Stiprais dalījies ar "samērā retu foto mirkli", ko apliecina arī Latvijas Nacionālā dabas muzeja vecākais entomologs Uģis Piterāns. Stiprais iemūžinājis cikāžmušas vairošanās brīdī.

"Stāvot pie bērziem izdzirdēju kādu sīku džinkstoņu," par fotogrāfiju tapšanu klāsta Leons Stiprais. "Džinkstoņa bija spēcīgāka nekā oda sīciens. Acu augstumā ieraudzīju oda lieluma mušiņas. Tas bija kāzu lidojums. Diezgan pailgs," redzēto atminas "Delfi" lasītājs.

Fotoattēli tapuši pirms apmēram 10 gadiem un ir vienas no pirmajām Leona Stiprā dabas fotogrāfijām. "Paņēmiens ir vienkāršs. Ieej meža pļavā un paliec kādu laiku nekustīgs. Tad daba sāks atklāt savus noslēpumus," raksta lasītājs.

Sākotnēji viņam šķitis, ka iemūžina lidojošu skudru mīlas lidojumu. Tomēr kukaiņu galvas drīzāk līdzinājušās mušām. "Ceru, ka kāds "Delfi" lasītājs būs gudrāks par mani un atrisinās šo seno mīklu," pauž Leons Stiprais.

Portāls "Delfi" sazinājās ar Latvijas Nacionālo dabas muzeju un noskaidroja, ka Stiprais fotoattēlos iemūžinājis cikāžmušas (Pipunculidae).

"Tām ir raksturīgi pāroties šādi – lidojumā. Bieži vien it kā sastingstot uz vietas gaisā," skaidroja LNDB vecākais entomologs Uģis Piterāns.

Entomologs norādīja, ka cikāžmušas Latvijā ir maz pētīta mušu dzimta, tāpēc precīzs sugu sastāvs nav zināms. Kopumā cikāžmušas nav retums Latvijā.

"Redzēt šādu parādību – pārojošās cikāžmušas lidojumā dabā – nebūs nekas unikāls, taču iemūžināt šo brīdi fotoattēlos, protams, ir daudz grūtāk. Tas gan būtu vērtējams kā samērā rets foto mirklis," "Delfi" lasītāja fotogrāfijas novērtēja entomologs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!