Foto: F64
Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, kur svētdien tiek svinētas Lieldienas, līdz dienas vidum apmeklējuši aptuveni 4000 interesentu, un ceļā no Juglas bijuši izveidojušies sastrēgumi, pastāstīja muzeja Informācijas un izglītības nodaļas vadītāja vietniece Līga Miklaševiča.

Viņa norādīja, ka autostāvvietās vairs neesot bijis brīvo vietu, taču pēcpusdienā cilvēku plūsma sākusi nedaudz norimt un tika prognozēts, ka dienas laikā muzeju kopumā varēja apmeklēt ap 6000 cilvēku.

"Pirms kāda laika ceļā no Juglas bija izveidojies sastrēgums, taču tagad situācija varētu būt nedaudz labāka. Tomēr mēs aicinām interesentus izmantot sabiedrisko transportu, vai velosipēdus," viņa sacīja.

Jau ziņots, ka pasākumā līdz plkst.16 varēja kopīgi krāsot un ripināt olas, šūpoties, minēt mīklas, klausīties teikas un pasakas, rotāt lielo olu, taisīt lellītes un darīt vēl daudz ko citu.

Brīvdabas muzeja Lieldienu programmā apvienotas kā kristīgās, tā arī tradicionālās kultūras vērtības. Latvieši ticēja, ka, veicot ar olām Lieldienu izdarības, dzīvības spēks, kas tām piemīt, pāriet uz cilvēkiem un dzīvniekiem.

Ticējums vēsta, ka Lieldienu rītā agri jāceļas, lai visu gadu možums un laime.

Lieldienu simboli ola un zaķis ir nākuši no pagāniskajām tradīcijām - ola kā saules un arī jaunas dzīvības, bet zaķis - auglības un bagātības simbols.

Šogad Brīvdabas muzejā galvenās aktivitātes notika Kurzemes zvejniekciema pļavā, Gadatirgus laukumā pie lielajām šūpolēm un Kurzemes zemnieka sētā. Īpašs piedāvājums muzeja mazajiem apmeklētājiem bija izstāde "Lelles šūpolēs".

Kā lieli, tā mazi Brīvdabas muzeja apmeklētāji varēja uzzināt un paši izmēģināt krāsot olas pēc senām latviešu tradīcijām. Gan olas, gan sīpolu mizas un citus dabas materiālus krāsošanai, gan lielo olu vārāmo katlu un ugunskuru bija sarūpējis Brīvdabas muzejs.

Olu sišanās ir viena no jautrākajām aktivitātēm Lieldienās. Viens no ticējumiem ir, kam stiprāka ola, tas ilgāk dzīvos. Un īpaši svarīgi esot ievērot principu - Pirmajās Lieldienās sitas ar tievo galu, Otrajās Lieldienās - ar resno galu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!