Foto: Ilmārs Znotiņš, prezidenta kanceleja
Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, 4. maijā, Rīgas pilī notika valsts augstāko apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeņa, Viestura ordeņa un Atzinības krusta – pasniegšanas svinīgā ceremonija.

Ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvo par sevišķiem nopelniem Tēvijas labā, nopelniem valsts, pašvaldības, sabiedriskajā, kultūras, izglītības, zinātnes, sporta vai saimnieciskajā darbā. Par nopelniem uzskatāms gan atsevišķs izcils darbs, gan ilgstoša, priekšzīmīga un panākumiem bagāta darbība, gan īpaši nopelni Latvijas neatkarības atjaunošanas periodā vai valsts tālākas nostiprināšanas laikā.

Ar Viestura ordeni apbalvo par sevišķiem militāriem nopelniem, kā arī par sevišķiem nopelniem nacionālās pretošanās kustībā un valsts neatkarības aizstāvēšanā, valsts drošības un sabiedriskās kārtības uzturēšanā un nostiprināšanā, valsts robežas apsargāšanā, valsts bruņoto spēku veidošanā un valstiskās apziņas ieaudzināšanā pilsoņos, sagatavojot tos kalpošanai savai valstij un zemei un savas valsts un zemes nelokāmai aizsargāšanai.

Ar Atzinības krustu apbalvo par izcilu Tēvijas mīlestību un par sevišķiem nopelniem valsts, sabiedriskajā, kultūras, zinātnes, sporta un izglītības darbā. Par nopelniem uzskatāma uzticīga un uzcītīga kalpošana valsts vai pašvaldības dienestā, priekšzīmīga un godīga darba izpilde, ikviena sabiedriska kalpošana, tautas gara, pašdarbības un saimniecisko spēku attīstīšana.

Savā uzrunā Valsts prezidents Egils Levits sacīja, ka šodien tiek godināti cilvēki, kuru profesionālais un sabiedriskais darbs, pilsoniskais ieguldījums, ir novērtēts ar mūsu valsts visaugstāko atzinību. "Tas ir apbalvojums par jūsu paveikto Latvijas valsts un tautas labā. Mēs godinām jūs Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 32. gadadienā. Mēs atguvām savu neatkarību, lai atkal varētu dzīvot brīvā, tiesiskā, demokrātiskā valstī. Valstī, kāda mums ir šodien," sacīja Levits.

Tāpat viņš norādīja, ka šodien ukraiņu tauta cīnās par iespēju piederēt šai vērtību un tiesību pasaulei, kurai piederam mēs. "Tā ir pasaule, kur cilvēks var brīvi runāt, var brīvi dzīvot un brīvi pats lemt par savas valsts tagadni un nākotni."

Prezidents uzsvēra, ka valsts balstās uz saviem pilsoņiem. Katra paaudze dod savu pienesumu valsts attīstībā, un mūsu katra pienākums ir pastāvīgi uzturēt un pilnveidot savu valsti.

Apbalvojumus saņēma cilvēki, kuri savu darbu ir veltījuši atjaunotās, neatkarīgās Latvijas valsts veidošanai, pilsonisko vērtību nostiprināšanai. Tāpat arī mediķi, kuri drosmīgi un pašaizliedzīgi rūpējās par sabiedrības veselību un drošību Covid-19 pandēmijas apstākļos.

"Mēs šodien cildināsim izcilas kultūras un mākslas personības, kuru talants, profesionālā meistarība veido Latvijas kultūrtelpu. Mēs pasniegsim apbalvojumus starptautiskajās misijās dienējušajiem bruņoto spēku karavīriem, robežsargiem un Valsts policijas amatpersonām, kuras sargā mūsu valsts drošību. Mēs cildināsim tiesu sistēmas pārstāvjus, zinātniekus, skolotājus, uzņēmējus, pašvaldību darbiniekus, nacionālās pretošanās kustības dalībniekus, vēsturniekus, novadpētniekus un sabiedriskos darbiniekus," uzrunā sacīja prezidents.

Levits akcentēja, ka katra apbalvojuma saņēmēja patriotiskā stāja, profesionālais veikums, kā pamatā ir plašas zināšanas, drosme, ieguldījums un iesaiste, ir valsts augstākās atzinības vērts un godināms.

"Mums priekšā vēl ir daudz darāmā. Tam nepieciešama jūsu pašaizliedzība, zināšanas, drosme un izturība. Nepieciešama savstarpēja cieņa, atbalsts un vienotība," viņš sacīja.

Ar pilno apbalvoto cilvēku sarakstu iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!