Foto: Valsts prezidenta kanceleja. Ilmārs Znotiņš

Trešdien, 14. septembrī, Jelgavā, pie Jāņa Čakstes pieminekļa, Valsts prezidents Egils Levits atklāja "Latvijas Valsts prezidentu skvēru".

Skvēra atklāšanā piedalījās arī prezidenta priekšgājēji, viņu dzimtas pārstāvji un ģimenes locekļi, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes studenti (Kārļa Ulmaņa stipendiāti), kā arī Jelgavas skolēnu domes pārstāvji un domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS).

Kā norāda Valsts prezidenta kancelejā, skvērā par godu katram Latvijas Valsts prezidentam tika iestādīti desmit ozoli.

Pēc Levita teiktā, lai veidotos telpa, kur "varēsim pārdomāt mūsu Satversmes un Valsts prezidenta institūcijas simt gadu gājumu".

"Katrs no Valsts prezidentiem ir devis pienesumu mūsu kopējam labumam," pauda prezidents.

Jelgavas domes priekšsēdētājs pasākumā pauda, ka pirms vairāk nekā 100 gadiem Latvijas politiķi pieņēma drosmīgu lēmumu par neatkarīgas Latvijas valsts dibināšanu, kas "de jure" atspoguļoja mūsu tautas ilgos un spītīgos centienus pašnoteikties.

"Šos notikumus atzīmējam tieši šodien, tieši šeit – Zemgales sirdī Jelgavā, kad godinām Latvijas valsts pirmo prezidentu Jāni Čaksti. Viņš atbildīgi un profesionāli – soli pa solim – sāka attīstīt, nostiprināt un celt godā prezidenta institūciju jaunizveidotajā, neatkarību ieguvušajā Latvijas valstī," sacīja Rāviņš.

Jelgavas domē informē, ka, veidojot Prezidentu skvēru, katras prezidentūras laikam par godu iestādīta parastā ozola kolonveida šķirne Quercus robur "Fasigiata Koster". Plānots, ka koki sasniegs 15 metru augstumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!