Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Trešdien, 27. jūlijā, militārā lidmašīna "IL-28" no apskates vietas Skultē tika pārvietota uz netālu esošo Aviācijas tehnikas muzeju.

Lēmumu par lidmašīnas pārvietošanu tika pieņemts Mārupes pašvaldības domes sēdē jūnija beigās. Objekts saglabāsies pašvaldības īpašumā.

Jautājums par Skultes lidmašīnas IL-28 atrašanās vietu un pārvietošanu bijis aktuāls jau vairākus gadus. Viens no svarīgākajiem apstākļiem ir tas, ka objekts atrodas uz privāta zemes gabala un tā labiekārtošana, ieguldot pašvaldības līdzekļus, nav iespējama.

Lidmašīna Skultes ciemā 1978. gadā uzstādīta uz postamenta, lai izceltu Padomju armijas lidotāju nopelnus Otrajā pasaules karā. Vēsturiski Skultes ciemā, izmantojot šo lidmašīnas modeli, tikuši gatavoti 1. klases lidotāji.

Tomēr Saeimā pieņemtais likums "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" paredz, ka publiskajā ārtelpā (izņemot muzejus) aizliegts eksponēt objektus, kas slavina PSRS vai nacistiskās Vācijas okupācijas varu un ar to saistītos simbolus, tostarp totalitārismu, vardarbību, militāru agresiju, karu un kara ideoloģiju.

Pašvaldībā tikuši izvērtēti visi Skultes lidmašīnas IL-28 demontēšanas un pārvietošanas varianti, no kuriem domē ticis atbalstīts variants par tās kā militārās aviācijas tehnikas objekta saglabāšanu un izvietošanu turpat Mārupes novada Skultes ciemā esošajā Aviācijas tehnikas muzejā.

Šo variantu ieteikuši arī vēstures, militārā mantojuma un aviācijas eksperti, ar kuriem pašvaldība pēdējo mēnešu laikā konsultējusies. Muzeja teritorijā iedzīvotāji un novada viesi lidmašīnu arī turpmāk varēs apskatīt kā unikālu aviācijas vēstures eksponātu.

Lidmašīna ir reta tipa vides objekts, vienīgais šāds Latvijas Republikas teritorijā, un ir vērtīga tūrisma un vēstures kontekstā. Gadu gaitā tā kļuvusi par tūristu apskates objektu un iekļauta gan Latvijas, gan starptautiskajos tūrisma maršrutos, vēstures grāmatās un ceļvežos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!