Latvijas tiesu sistēmas un tiesību aizsardzības iestāžu darbinieku arodbiedrības pārstāvji otrdien piketēja pie Ministru kabineta (MK), lai pievērstu premjera un ministru uzmanību tiesu darbinieku problēmām, tostarp zemajam atalgojumam.

Portāls "Delfi" novēroja, ka piketā piedalījās vairāki desmiti piketētāju. Tiesu darbinieki stāvēja ar plakātiem, uz kuriem rakstīts: "PAR tiesu darbinieku tiesību un interešu aizstāvību".

Piketētāji bija miermīlīgi, taču izsauca dažādus saukļus, tostarp: "Par taisnīgu samaksu, par taisnīgu algu!" Piketētāji prasīja, lai valsts neaizmirst par tiesu darbiniekiem. Ap pulksten piketa dalībnieki izklīda.

Kā augusta sākumā informēja Latvijas tiesu sistēmas un tiesību aizsardzības iestāžu darbinieku arodbiedrības vadītājs Ēriks Pūle, "tiesu sistēmā bez tiesnešiem strādā arī tiesnešu palīgi, tiesas sēžu sekretāri, tiesu kancelejas darbinieki, tiesu tulki, tiesu konsultanti, tiesu administratori un konsultatīvi analītiskais personāls".

"Šie cilvēki nodrošina sekmīgu tiesu darbību. Un tieši no tiesu darbinieku rīcības un profesionalitātes lielā mērā ir atkarīga lietu kvalitatīva un savlaicīga izskatīšana," uzsvēra Pūle. "Katrs tiesu sistēmas darbinieks dod savu artavu tiesiskas valsts stiprināšanai."

Viņš vērsa uzmanību, ka jau 2002. gada izdotajā MK rīkojumā tika norādīts uz nepieciešamību paaugstināt tiesu sistēmas darbinieku atalgojumu, vienlaikus atzīstot, ka Latvijā ir izveidojusies situācija, kad tiesību aizsardzības iestādēs strādājošo darba samaksa ir neatbilstoša viņu veicamajiem pienākumiem un atbildībai par paveikto.

"Līdz šai dienai būtiski nav nekas mainījies. Tiesu darbiniekiem ir apnicis klausīties solījumus. Lai mainītu tiesu darbinieku zemo atalgojumu, esam pieņēmuši lēmumu sākumā rīkot piketu, bet, ja pikets nedos vēlamo rezultātu, tad streiku," skaidroja arodbiedrības vadītājs.

Tika prognozēts, ka piketā piedalīsies 100 cilvēku.

Piketa laikā arodbiedrība Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) plānoja iesniegt kolektīvo iesniegumu, kuru parakstījuši 753 darbinieki no 39 Latvijas tiesām.

Kolektīvajā iesniegumā arodbiedrība lūdz atbalstīt Tieslietu ministrijas jaunās politikas iniciatīvu "Tiesu darbinieku mēnešalgu paaugstināšana". Jaunās politikas iniciatīvas realizēšanai nepieciešamais finansējums 2017. gadā ir 4 157 036 eiro, 2018. gadā – 5 637 887 eiro un 2019. gadā – 10 097 521 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!