Foto: LETA

Valsts prezidents Egils Levits otrdien, 30. novembrī, Rīgas pilī tikās ar ASV valsts sekretāru Entoniju Džonu Blinkenu un pārrunāja reģionālo drošību NATO ārlietu ministru sanāksmes kontekstā, portāls "Delfi" uzzināja Valsts prezidenta kancelejā.

Valsts prezidents augstu novērtēja ASV spēku klātbūtni reģionā un aicināja to stiprināt, ņemot vērā arvien sarežģītāko drošības situāciju uz Eiropas Savienības un NATO ārējās robežas. Savukārt Blinkens pateicās Latvijai par NATO ārlietu ministru sanāksmes rīkošanu, kurā tiks izskatīti alianses nākotnei būtiski jautājumi.

ASV ir nopietni nobažījusies par Krievijas militāro spēku koncentrēšanu pie Ukrainas robežām, atzīmēja ASV valsts sekretārs. Viņš arī uzsvēra, ka NATO ir svarīgi būt spēcīgai un spēt ātri atvairīt potenciālus apdraudējumus, tai skaitā meklējot veidus, kā atbalstīt Ukrainu tās aizsardzības spēju stiprināšanā.

Tāpat ASV valsts sekretārs apliecināja, ka ASV prezidents Džo Baidens stingri atbalsta Baltijas reģiona drošību un NATO 5. pantu, atzīmējot, ka šodien notiekošajā NATO ārlietu ministru sanāksmē šie jautājumi tiks rūpīgi pārrunāti.

Ar Blinkenu otrdien tikās arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Kā atzīmēja Valsts kancelejā, tikšanās laikā premjers ar ASV valsts sekretāru tika pārrunāti reģionālās drošības jautājumi, kā arī transatlantiskās un Latvijas - ASV divpusējās attiecības, tostarp sadarbība drošības un ekonomikas jomā.

Tāpat Kariņš otrdien tikās ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu. Tikšanās laikā Ministru prezidents ar NATO ģenerālsekretāru pārrunāja reģionālās drošības jautājumus, apliecinot Latvijas apņemšanos turpināt ieguldījumus aizsardzības spēju stiprināšanā un aicinot palielināt NATO klātbūtni reģionā. Savukārt Valsts prezidents Levits ar Stoltenbergu tikās jau pirmdien, 29. novembrī.

Sarunā ar Levitu Stoltenbergs apliecināja, ka, ja tas būs nepieciešams, uz Latviju īsā laikā varētu nosūtīt vairāk nekā 40 000 karavīru.


Kā iepriekš ziņots, šonedēļ Rīgā norisinās NATO ārlietu ministru sanāksme, kurā tiks pārrunāti aktuālo drošības izaicinājumu risināšanas jautājumi, sadarbība ar partneriem un Eiropas Savienību, kā arī uzsāks diskusijas par alianses jauno stratēģisko koncepciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!