Foto: F64
Sestdien Rīgā, Krasta ielas posmā no Dzelzceļa tilta līdz Spīķeru kvartālam notiekošais pasākums ieinteresējis gan rīdziniekus, gan ārzemju viesus.

Jau krietni pirms pasākuma atklāšanas Krasta ielā bija vērojami nesteidzīgi pasākuma apmeklētāji, kas apskatīja mūsdienu un senāku laiku lauksaimniecības tehniku, paviesojās pie zivju audzētājiem un zvejniekiem krastmalā, kā arī baudīja dažādus lauku labumus.

Savukārt "Lauki ienāk pilsētā" organizētāji un dalībnieki rosījās, gatavojoties pasākumam, tika kurināta uguns un vārītas dažādas zupas, tika iekārtoti informācijas stendi, izvietoti uzskates materiāli un sagatavotas dažādas atrakcijas.

Apmeklētājiem sestdien iespējams ne tikai vērot un iepazīt dzīvi laukos, bet arī pašiem iesaistīties dažādos darbos, piemēram, tīrīt zivis, no zvejniekiem iemācīties siet mezglus, baudīt dabas takas, iemācīties no lauku labumiem gatavot gardumus u.c.

Kā novēroja LETA, iespējams, kādam pasākuma apmeklētājam šodien tiks arī laimes pakavs, jo vienam no dalībnieku zirgiem, kas bija ieradušies krastmalā, jājot pa asfaltu, bija atlecis pakavs, kurš, visticamāk, kaut kur Krasta ielā būs nokritis.

Pasākumā kopumā piedalīsies vairāk nekā 1500 dalībnieku, kas interesentiem stāstīs par lauku dzīves ikdienu, kā arī aicinās meklēt iespējas strādāt laukos. Tik vērienīga iepazīstināšana ar lauku vidi Latvijā tiek rīkota pirmo reizi, turklāt šis notikums būs galvaspilsētas Ražas svētku tradīcijas iedibināšana.

Kā iepriekš norādīja nodibinājuma "Fonds Latvijas lauksaimniecības attīstībai" valdes priekšsēdētājs Rihards Krastiņš, pasākums plānots pilsētas iedzīvotājiem un viesiem, jo īpaši bērniem un jauniešiem, kuri ikdienā nesastopas ar lauku vidi.

"Vēlamies vairot lauksaimniecības atpazīstamību nodarbinātības un izglītības kontekstā. Tā kā patlaban Latvijas laukos akūti trūkst kvalificēta darbaspēka, svarīgi izglītot topošos speciālistus par lauksaimniecības profesiju priekšrocībām. Gribam skaidrot jauniešiem, ka lauku darbi šodien ir modernizēti un laukos var arī labi nopelnīt," sacīja Krastiņš.

Līdzīgi pasākumi šā gada vasarā jau notikuši Liepājā, Daugavpilī, Valmierā un Jelgavā, savukārt pasākums Rīgā plānots kā projekta kulminācija.

Projektu rīko Zemkopības ministrija, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, "Fonds Latvijas lauksaimniecības attīstībai", biedrības "Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome" un "Zemnieku saeima". Pasākuma kopējās izmaksas ir 200 000 eiro jeb 140 000 latu, no kurām 50% ir Eiropas Komisijas finansiālais atbalsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!