Izklāstot Francijas uzņēmuma "Dalkia International" ("Dalkia") paveikto Lietuvā un Igaunijā, Francijas vēstnieks Latvijā Mišels Fušē aicina valdību neliegt Rīgas iedzīvotājiem tādu siltumtīkla apsaimniekošanas risinājumu, kas sevi jau ir pierādījis citur.
Trešdien laikrakstā "Diena" publicētajā vēstulē vēstnieks kritiski vērtē valdības nodomus noraidīt "Dalkia" iesniegto valstij piederošo AS "Rīgas siltums" (RS) akciju privatizācijas ierosinājumu. Valdība par šo jautājumu varētu lemt 15.janvārī.

"Gadījumā, ja Francijas piedāvājums patiešām tiktu atraidīts, tā būtu visai dīvaina vēsts, ko Latvijas valdība raidītu Francijas un Eiropas investoriem, un tas notiktu tikai pāris nedēļu pēc festivāla "Pārsteidzošā Latvija" veiksmīgas norises Francijā," raksta Fušē.

Vēstnieks pauž neizpratni par valdības iecerēm atteikties no "Dalkia" piedāvājuma. Kompānija esot liels Francijas investors un esot gatava cieši strādāt ar vietējām pašpārvaldēm, lai izvērstu savstarpēji izdevīgu sadarbību.

"Destabilizējoša kampaņa, kas pēdējo nedēļu laikā izvērsta plašsaziņas līdzekļos, ir veicinājusi neprecīzas informācijas izplatīšanu attiecībā uz "Dalkia" projektu," uzskata Fušē.

Vēstnieks informēja, ka lielākais enerģētikas pakalpojumu uzņēmums Eiropā savu darbību Latvijā sāka 2004.gadā, lai veiktu valstī ilgtermiņa investīcijas. "Dalkia" mērķis, iegūstot savā īpašumā RS akcijas, esot stabilizēt siltuma izmaksas iedzīvotājiem, modernizēt iekārtas un veicināt valsts enerģētisko neatkarību.

Investoram esot ļoti spēcīgi argumenti. Uzņēmums pieredzi esot uzkrājis vairāk nekā 38 valstīs, piemēram, Vācijā, Zviedrijā, Lielbritānijā vai ASV. Patlaban "Dalkia" apsaimnieko 620 siltuma un aukstuma padeves tīklus visā pasaulē.

Tieši Latvijas kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā kompānijas darbība esot izvērtusies īpaši veiksmīgi. Lietuvā "Dalkia" investējusi 72,5 miljonus eiro (50,95 miljonus latu) un Igaunijā - 23,7 miljonus eiro (16,66 miljonus latu). Neskatoties uz gāzes cenu pieaugumu, investīcijas Viļņā esot palīdzējušas samazināt siltuma izmaksas par 8,5%, kopš uzņēmums tur sācis savu darbību, un šī cena esot par 6% zemāka nekā sabiedrisko pakalpojumu regulatora noteiktie "griesti".

Vēstnieks uzskata, ka "Dalkia" sevi veiksmīgi ir pierādījusi Tallinā un Viļņā, tāpēc arī Latvijai vajadzētu atbalstīt kompānijas piedāvājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!