Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultāte (LU HZF) piektdien sāksies 5. starptautiskā latgalistikas konference, kas veltīta trimdas latgaliešu kultūras darbinieka, valodnieka, literatūrzinātnieka Miķeļa Bukša (1912-1977) piemiņai, informēja rīkotāji.

5. latgalistikys konference, iecerēta pētnieka Bukša galveno darbības virzienu aktualizēšanai, zinātniskām diskusijām uz mūsdienu pētījumu pamata, jaunu pētniecības ceļu iedibināšanai.
Tajā piedalās baltu valodu vēstures un dialektoloģijas, baltu tautu vēstures un etnoloģijas, etnolingvistikas, literatūras vēstures un citu ar konferences tematiem saistītu zinātņu nozaru pētnieki no Latvijas, Krievijas, Polijas, Lietuvas, Norvēģijas. Konferencē piedalīties īpaši tika aicināti vēsturnieki, kuru izpētes lauks ir seno latgaļu arheoloģiskās liecības.

Konferences ietvaros 5. oktobrī paredzēts atklāt Bukšam veltītu ceļojošu izstādi Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, uz ko solījusi ierasties arī jubilāra meita Irene Bukšs-Ronge ar dēliem no Zviedrijas. Otra Bukša darbiem veltīta izstāde būs skatāma LU Bibliotēkas Humanitāro zinātņu bibliotēkā.

Konferencē referātos izskanēs latgaliešu valodas teritoriālās daudzveidības un izteiksmes iespēju bagātības aplūkojums, tiks skatīti un diskutēti aktuāli baltu etniskās vēstures un latgaliešu valodas kopšanas un teorētiskā apraksta jautājumi, skaidrāk iezīmēsies latgaliešu literatūras attīstības ceļi.

Latgalistika kā baltu filoloģijas atzars par patstāvīgu disciplīnu sācis attīstīties 21.gadsimta sākumā, kaut latgaliešu valodai sava patstāvīga un nozīmīga vieta latviešu kultūrā ir sen un arī mūsdienu Latvijas kultūrainā latgaliskie akcenti nav mazi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!