Foto: LETA

"Lieldienas mums atgādina, ka gaisma vienmēr uzvar tumsu. Mierpilnas un priecīgas Lieldienas jūsmājās," Lieldienās sveic Latvijas valsts prezidents Egils Levits.

Izmantojot sociālo mediju starpniecību, ar sveicieniem kristīgās pasaules svētkos dalās premjers Krišjānis Kariņš (JV) un 13. Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Kariņš sveicienā novēl labestības, gaišu domu un ticības pilnus svētkus, savukārt Saeimas priekšsēdētaja uzsver, ka Lieldienas ir atmodas svētki, vēlot sabiedrībai priecāties par dabas atjaunotni un dzīvības spēku.

Jau vēstīts, ka svētdien kristīgā baznīca svin LieldienasJēzus Kristus augšāmcelšanās svētkus.

Lieldienu datums ir mainīgs, jo tas ir atkarīgs no Mēness fāzes. Citi kristiešu svētki tiek svinēti atkarībā no Lieldienu datuma.

Šodien Lieldienas svin katoļi, luterāņi un baptisti, savukārt pareizticīgie šos svētkus svinēs 24. aprīlī.

Jēzus Kristus Augšāmcelšanās svētki ir cieši saistīti ar jūdu Pashā svētkiem, jo saskaņā ar Jaunās Derības liecībām Jēzus nāve bija Pashā svētkos, kurus svin dienā pirms pirmās pilnmēness dienas pēc pavasara sākuma. Jūdi Pashā svētkos piemin iziešanu no Ēģiptes verdzības.

Taču pirmie kristieši aiznākamo dienu pēc Kristus krustā sišanas, kurā augšāmceltais Kristus parādījās saviem mācekļiem, nosauca par Kunga dienu. Tā Kristīgā baznīca katru svētdienu sāka svinēt kā Kristus augšāmcelšanās dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!