'Gaismas pils' būvnieki noliedz vēlmi atteikties no izmaksu indeksācijas  (9)

Delfi

Foto: DELFI
Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas būvnieks Nacionālā Būvkompāniju apvienība (NBA) noliedz ceturtdien masu medijos publiskoto informāciju par vēlmi atteikties no izmaksu indeksācijas, informē apvienība.

NBA skaidro, ka dokuments, kas nonācis mediju rīcībā ir, papildu vienošanās pie līguma projekts, kurš "nevienā punktā neparedz atteikties no līgumā noteiktās inflācijas/deflācijas koeficienta".

Uzņēmums uzsver, ka vienošanās projekts ir visu iesaistīto pušu sadarbības plāns par jaunās LNB ēkas projekta celtniecības, tostarp to darbu, kas tiešā veidā neattiecas uz NBA, pilnīgu pabeigšanu. "Lai pēc iespējas drīzāk un tehnoloģiski pareizā veidā nodotu jauno LNB ēku sabiedrības lietošanā, tam nepieciešama savstarpēja būvdarbu, infrastruktūras darbu, mēbeļu, aprīkojuma un vājstrāvu iekārtu uzstādīšanas darbu koordinācija arī pēc 2012. gada 18. novembra," skaidro būvnieks.

Jauvēstīts, ka aģentūra LETA ceturtdien, atsaucoties uz tās rīcībā esošiem dokumentiem, informēja, ka Nacionālā būvkompāniju apvienība (NBA) iecerējusi ar Kultūras ministriju un "Hill International N.V" slēgt papildu vienošanos par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas "Gaismas pils" būvniecību, piedāvājot līgumu sadalīt kārtās un atsakoties no būvizmaksu indeksācijas.

KM valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Uldis Lielpēters gan apgalvoja, ka piedāvātā papildu vienošanās ir tikai "būvnieku redzējums par LNB jaunās ēkas būvdarbu pabeigšanu". Tas esot nodots izvērtēšanai KM LNB projekta īstenošanas nodaļas vadītājam Indriķim Buiķim.Lielpēters uzsvēra, ka "Kultūras ministrija stingri turas pie noslēgtā līguma par LNB jaunās ēkas būvniecību, kurā paredzēta būvizmaksu indeksācija". Piedāvātā papildu vienošanās, pēc Lielpētera teiktā, varētu tikt slēgta būvniecības līguma ietvaros un negrozīt to.

Pretējās domās ir KM uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku atstādinātā valsts sekretāre Solvita Zvidriņa, kura ir pārliecināta, ka papildu vienošanās pārkāpj noslēgto "Gaismas pils" būvniecības līgumu un ar dažādu "papildu samaksu" ieviešanu būvnieki cenšas izvairīties no līgumā paredzētās būvizmaksu indeksācijas. KM nav tiesību slēgt tādu papildu vienošanos, uzskata atstādinātā ierēdne.

Dokumentus par NBA piedāvāto papildu vienošanos Zvidriņa ceturtdien apņēmusies iesniegt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!