Aizvadītajā gadā Latvijā gājēju vainas dēļ izraisīti 849 ceļu satiksmes negadījumi. Kopā ceļu satiksmes negadījumos pērn ievainoti 1657 gājēji, no tiem 323 - bērni. Savukārt bojā gājuši 186 gājēji, no kuriem 12 bijuši bērni.
Starp gājējiem, kuri izraisījuši ceļu satiksmes negadījumus, 110 bijuši alkohola reibumā, informēja Ceļu policijas pārvaldes speciāliste Liāna Šeikovska

Šeikovska atgādina: Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) 15.punkts paredz, ka gājējiem brauktuve jāšķērso pa gājēju pārējām, bet, ja to nav, - krustojumos pa ietvju vai pa ceļa nomaļu iedomāto turpinājumu.

Ja redzamības zonā gājēju pārējas vai krustojuma nav, brauktuvi atļauts šķērsot taisnā leņķī attiecībā pret brauktuves malu vietās, kur ceļš labi pārredzams uz abām pusēm.

CSN 16.punkts paredz, ka vietās, kur ceļu satiksme tiek regulēta, gājējiem jāievēro satiksmes regulētāja vai gājēju luksofora signāli, bet, ja tādu nav, - transportlīdzekļu regulēšanas luksofora signāli.

Ārpus gājēju pārējas, kur satiksme netiek regulēta, gājēji drīkst iziet uz brauktuves tikai pēc tam, kad ir novērtējuši attālumu līdz transportlīdzeklim, kas tuvojas, kā arī novērtējuši to braukšanas ātrumu un pārliecinājušies, ka brauktuves šķērsošana nav bīstama un ka netiks traucēta transporta satiksme.

Sods par 15. un 16.punkta neievērošanu ir paredzēts līdz Ls 5, kā to nosaka Administratīvo pārkāpumu kodeksa 129.panta 1.daļa. Tā paša panta 2.daļa paredz sodu gājējiem par satiksmes noteikumu pārkāpumiem, ja tie radījuši avārijas situāciju - Ls 10 - 50.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!