Foto: LETA
Kravas automašīnu rindu Grebņevas un Terehovas robežpunktos problēmu varētu atrisināt kontrolpunktu modernizācija, un Krievijas puse jau ir deklarējusi, ka izbūvēs muitas termināļus, intervijā Latvijas Radio pirmdien sacīja Valsts robežsardzes (VRS) priekšnieks Normunds Garbars.

"Tas nozīmē, ka varētu tikt noņemts slogs no konkrētā kontrolpunkta. (...) Protams, rindas, transporta pieplūdums katra gada beigās uz Ziemassvētkiem un Jauno gadu būs, bet es ļoti ceru, ka nebūs 1200-1300 automašīnu, kas vienkārši stāv un gaida izbraukšanu," sacīja Garbars.

Ne robežsargi, ne muita nevar ietekmēt ne to, kāda ir infrastruktūru, ne to, kādas katrai valstij ir "nostājas un pozīcijas" par nepieciešamajām kontrolēm, sacīja Garbars. Viņš uzsvēra, ka dažkārt gan Krievijas, gan Latvijas robežsargiem ir dīkstāve, jo galveno darbu veicot abu valstu muitas dienesti.

Šobrīd Latvijas VRS ir mobilizējusi spēkus, lai nodrošinātu nepārtrauktu auto plūsmu, taču Garbars uzteica arī Krievijas pusi par darbu aizvadītajās dienās. Ja parasti kaimiņvalsts deklarējusi, ka dienā var uzņemt ne vairāk kā 300 automašīnas diennaktī, tad tagad robežu šķērso 350-355 kravas auto diennaktī. "Šobrīd jāsaka: jā, šobrīd strādā labāk nekā citās dienās," par kolēģiem robežas otrā pusē sacīja VRS šefs.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka pirmdienas rītā rindā uz Terehovas muitas kontroles punktu stāvēja 730 kravas auto, bet Grebņevā robežas šķērsošanu gaidīja 115 mašīnu. Tieši pirms nedēļas rindas bija daudz garākas – attiecīgi 1200 un 360 auto.

Garbars pieļāva, ka viens no apstākļiem, kas ietekmēja rindu samazināšanos, ir pirms nedēļas notikusī Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Krievijas premjeru Vladimiru Putinu. Viņš gan uzsvēra, ka situāciju ietekmē "virkne apstākļu".

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V) portālam "Delfi" iepriekš Maskavā pēc sarunām ar Krievijas premjeru stāstīja: ar Putinu viņi vienojušies, ka īstermiņā, lai cilvēki pirms svētkiem tiktu mājās, rindu problēmu var atrisināt. Paziņojums, ka ministre dosies uz robežu pārbaudīt VRS darbu, liks aktīvāk strādāt robežsargiem arī Krievijas pusē, prognozēja Mūrniece. Viņa gan atzina, ka par ilgtermiņa risinājumiem vēl būs jādomā abām pusēm.

Pirmdien Mūrniece, Garbars, satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) un Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs apmeklēs Terehovu, lai pārbaudītu, kā atbildīgie dienesti kontrolē kravas automašīnu plūsmu pāri Latvijas-Krievijas robežai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!