Satiksmes ministrijas izstrādātie noteikumi par reklāmas un informācijas objektu izvietošanu gar ceļiem paredz, ka reklāmas nevar saturēt vairāk par 30 vārdiem, nedrīkst aizsegt ceļa zīmes un luksoforus, ka arī atrasties tuvāk par 250 metriem viena no otra.
Noteikumu projekts, kuru otrdien izskatīs valdībā, nosaka reklāmas objektu vai informācijas objektu izvietošanu gar ceļiem, kā arī kārtību, kādā saskaņojama reklāmas objektu vai informācijas objektu izvietošana. Noteikumi neattiecas uz reklāmām, kas izvietotas uz ēkām.

Noteikumi paredz, ka reklāmas objekti nedrīkst aizsegt satiksmes organizācijas tehniskos līdzekļus, kā arī pasliktināt to redzamību un uztveršanu, apžilbināt šoferus, ierobežot redzamību krustojumos vai izbraukšanas vietās uz ceļa no blakus teritorijām, ka arī atrasties uz viena balsta ar satiksmes organizācijas tehnisko līdzekli.

Informācijas objektā kopumā nedrīkst būt vairāk par 30 vārdiem vai atsevišķiem simboliem, attēliem vai skaitļu kombinācijām. Minimālais attālums starp reklāmas objektiem ir vismaz 250 metru.

Pie vienas nobrauktuves var izvietot ne vairāk kā vienu informācijas objektu. Reklāmas objektus vai informācijas objektus nedrīkst izvietot virs autoceļa. Reklāmas objekta vai informācijas objekta minimālais redzamības attālums ir vismaz 15 reizes lielāks par lielāko redzamo reklāmas objekta vai informācijas objekta izmēru.

Apdzīvotajās vietās, kur maksimālais atļautais ātrums ir 50 kilometri stundā reklāmu izvieto ne tuvāk par pusmetru no brauktuves malas, bet, ja ir nomale, – no nomales malas, uz ietves, paredzot gājēju kustībai vismaz 75 % no ietves platuma, bet ne mazāk kā 1,5 metrus platu brīvu ietvi.

Ielu posmos, kur maksimālais atļautais ātrums pārsniedz 50 kilometrus stundā reklāmas objektus izvieto ne tuvāk par 30 metriem no brauktuves malas. Reklāmas objektus izvieto ne tuvāk par 30 metriem no tuvākās krustojuma robežas.

Minimālais attālums starp reklāmas objektiem, kas izvietoti viens aiz otra, ir vismaz 30 metru. Attālumu nosaka starp vienā ielas pusē izvietotu reklāmas objektu savstarpēji tuvākajām malām. Reklāmas objektus nedrīkst izvietot tuvāk par 25 metriem no ceļa zīmēm.

Lai saņemtu atļauju reklāmas objektu vai informācijas objektu izvietošanai gar valsts ceļiem nepieciešama zemes īpašnieka atļauja, gar citiem ceļiem - zemes īpašnieka atļauja un valsts akciju sabiedrības “Latvijas Valsts ceļi” saskaņojums. Ja noteikumi netiek ievēroti, tiks pieprasīta objekta demontāža.

Reklāmas objekti vai informācijas objekti, kas izvietoti gar ceļiem līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, sakārtojami atbilstoši šo noteikumu prasībām vai demontējami līdz 2007.gada 1.aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!