Ģenerālprokuratūra piektdien izteikusi brīdinājumu laikraksta "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA) galvenajam redaktoram Aldim Bērziņam par to, ka viņa vadītajā laikrakstā pieļautas prokuratūras godu un cieņu aizskarošas publikācijas.
Brīdinājums ir tikai viens no likumības ievērošanas uzraudzības līdzekļiem, un tam nesekos reālas sankcijas.

Prokuratūras brīdinājums NRA izteikts par 18. un 19. decembrī publicētajiem Māra Krautmaņa komentāriem, kuros kritizēti prokuratūras lēmumi Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja Linarda Muciņa un ekonomikas ministra Aigara Kalvīša lietās. Publikācijās prokuratūra apvainota politiskā pērkamībā un dēvēta par "pedofilu aizstāvi", kā arī nepārprotami norādīts uz tās politisku atkarību no Tautas partijas.

Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību departamenta prokurors Guntis Akmeņkalns paskaidroja, ka brīdinājums izteikts par minētajos rakstos paustiem konkrētiem izteicieniem, tādiem kā "Ģenerālprokuratūra un Kalvītis ir savējie - Tautas partijas biedri", "Ģenerālprokuratūra atradusi lielisku veidu, kā izstiept atrisinājuma brīdi bezgalīgā garumā", "Ģenerālprokuratūra tāpat kā agrāk seko nevis demokrātijas un tiesiskas valsts ideāliem, bet Šķēlem, Grūtupam un pedofiliem".

Prokuratūra uzskata, ka, publicējot šos materiālus, NRA pārkāpusi vairākus preses likuma pantus, kuri noteic, ka presei aizliegts publicēt informāciju, kas aizskar fizisko un juridisko personu godu un cieņu un ceļ tām neslavu. Raksti liecinot par mērķtiecīgien mēģinājumiem graut prokuratūras prestižu.

Brīdinājums izteikts, lai laikraksta redaktors saprasu, ka viņam jāseko viedokļiem, kas tiek publicēti laikrakstā, un jāievēro preses likums. Saskaņā ar to redaktors ir personīgi atbildīgs par publicēto materiālu saturu, bet žurnālistu pienākums ir sniegt patiesu informāciju.

Akmeņkalns uzsvēra, ka brīdinājums nav vērsts pret preses brīvību, nav domāts, lai ierobežotu preses tiesības kritizēt valsts iestādes. "Preses brīvība nav visatļautība, jāatrod veids, kā kritizēt, bet ne tādā veidā," sacīja Akmeņkalns.

Par šo nodarījumu var piespriest brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai sodīt ar naudassodu.

Savukārt Bērziņš izteicās, ka prokuratūras dokuments esot visai neskaidrs un neesot saprotams, kā gods un cieņa aizskarti. "Gribu to traktēt kā trešās varas nedemokrātisku mēģinājumu iespaidot demokrātisko presi," sacīja Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!