Foto: AFI
Ģenerālprokurora amata pienākumus pēc 11.maija pildīs Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš, piektdien žurnālistiem paziņoja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

Vēl trešdien Bičkovičs izvairījās nosaukt ģenerālprokurora pienākumu izpildītāju.

11.maijā beidzas pašreizējā ģenerālprokurora Jāņa Maizīša pilnvaras. Viņš prokuratūru vadīja divus termiņus – kopš 2002.gada, bet šogad Saeima viņu nepārvēlēja uz trešo termiņu.

Piektdien Bičkovičs nāca uz prokuratūru, lai ar Maizīti pārrunātu tās svarīgās un neatliekamās lietas, kuras šobrīd ir prokuratūras darba kārtībā, kā arī lai šajā tikšanas reizē nosauktu vienu no trīs virsprokuroriem, kurš Maizītim aizejot uz laiku ieņemtu viņa vietu.

Kalniņš šim amatam izvēlēts tieši tādēļ, ka viņš ir Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors, jo tieši šī departamenta pārziņā ir svarīgākās lietas, uzsvēra Bičkovičs.

Jautāts par jaunu ģenerālprokurora amata kandidātu, Bičkovičs atkārtoti norādīja, ka nevēlas šo jautājumu apspriest, vien piebilda, ka nākamnedēļ Valsts prezidenta Valda Zatlera aicināts dosies uz sarunu ar Saeimas frakciju pārstāvjiem.

Piektdien Bičkovičs, kopā ar Maizīti iznākot no viņa kabineta, sacīja, ka pateicās pašreizējam ģenerālprokuroram par darbu un uzsvēra, ka šajā amatā Maizītis ir izdarījis ļoti daudz. Tāpat Bičkovičs uzsvēra lielo atbildības nastu, kas šajos gados bijusi uz Maizīša pleciem, jo "viņš lēma par cilvēku likteņiem".

AT priekšsēdētājs norādīja - fakts, ka viņš Maizīti izvirzīja pārvēlēšanai uz trešo termiņu vien liecina par to, cik augsti viņš vērtē Maizīša darbu. Tai pat laikā Bičkovičs no Maizīša kā no ģenerālprokurora neatvadījās, žurnālistiem sakot, ka Maizītis aizvien nav svītrots no iespējamo kandidātu saraksta.

Jau vēstīts, ka Saeima šomēnes ģenerālprokurora amatā uz trešo termiņu tomēr neievēlēja pašreizējo Ģenerālprokuratūras vadītāju. Par Maizīša atkārtotu ievēlēšanu balsoja 45, pret bija 47 deputāti, bet divi balsošanas biļeteni izrādījās nederīgi.

Savukārt Valsts prezidentam Valdim Zatleram un Bičkovičam tika nosūtīta 291 prokurora parakstīta atklātā vēstule, kurā sakarā ar Maizīša atkārtotu neievēlēšanu ģenerālprokurora amatā paustas bažas par tiesu varas neatkarības nodrošināšanu, jo īpaši par prokuratūras neatkarības saglabāšanu.

Bičkovičs, kuram saskaņā ar likumu jāizvirza ģenerālprokurora amata kandidāti, pagaidām nolēmis nevienu šim amatam nevirzīt un pēc Maizīša pilnvaru beigām nozīmēt ģenerālprokurora pienākumu izpildītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!