Foto: LETA

Tā dēvējatā Ventspils stipendiātu lietā uz ātru risinājumu nevar cerēt, savukārt bijušā politiķa Dzintara Jaundžeikara lietu drīzumā varētu virzīt uz tiesu, intervijā Latvijas Radio atzina ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Runājot par Ventspils stipendiātu lietu, kas, iespējams, liecina par ilgstošu politiķu uzpirkšanu konkrētu lēmumu pieņemšanai, Kalnmeiers sacīja: izmeklēšana šajā lietā turpinās. Procesa virzītājs ir konstatējis noziedzīgu nodarījumu un pastāv aizdomas, ka Ventspils uzņēmumi veidojuši "tā saukto 5% fondu", kur atskaitīta noteikta peļņas daļa, kas tālāk izmantota dažādiem finansējumiem, arī koruptīviem darījumiem.

Analizējot gūto informāciju, tiek pieļauts, ka atsevišķas personas varētu būt saņēmušas fonda finansējumu, taču pierādījumi nav pietiekami, lai kādu varētu saukt pie kriminālatbildības. Patreiz Ventspils stipendiātu izmeklēšanas lietā rit "analītiskais periods" – tiek analizēta informācija, izsekota naudas virzība pa kontiem, sūtīti tehniskās palīdzības lūgumi un citi.

"Pamatā ir izmeklējošais darbs ar dokumentiem, ne ar cilvēkiem," skaidroja Kalnmeiers, atzīstot, ka vēl nav saņemtas daudz atbildes par naudas virzību pa kontiem. Naudas "saņēmēju ķēde" nav tik īsa, līdz ar to patiesā labuma guvējus nav tik vienkārši atrast, atzina ģenerālprokurors un piebilda, ka šīs lietas izmeklēšanā cilvēku skaits ir palielināts. Tiesa, "uz ātru rezultātu nav nekāda pamata cerēt", teica ģenerālprokurors. Šai lietai 15 gadu noilgums iestājas 2022.gadā.

Savukārt Jaundžeikara lieta, kurā bijušais politiķis tiek turēts aizdomās par tā dēvētās "oligarhu lietas" izmeklēšanas informācijas nopludināšanu, ir viena no tām, kas tuvākajā laikā varētu tikt virzīta uz tiesu. To varētu darīt ātrāk, ja vien nebūtu viens šķērslis - procesā ir nepieciešamība veikt datoru kibertehnisko ekspertīzi, kas prasa aptuveni pusgadu "Mums ir jāgaida. Tas ir galvenais klupšanas akmens un ilgā termiņa iemesls," sacīja Kalnmeiers.

Taujāts par lēmumu izbeigt krimināllietu tā dēvētajā "Latvenergo" trīs miljonu lietā daļā par afēras organizēšanu, kurā figurēja vairākas sabiedrībā zināmas personas, Kalnmeiers sacīja, ka šādi lēmis procesa virzītājs. Kopš nozieguma izdarīšanas brīža ir pagājuši 15 gadi. Izmeklēšanas laikā netika noskaidrotas tās personas, kas ieguva šos naudas līdzekļus. Viena no izmeklētajām personām izrādījusies fiktīva. "Ja 15 gadi nedeva rezultātu, tad nekas vairāk tur nevar būt," skaidroja ģenerālprokurors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!