Genocīdā apsūdzētais bijušās Latvijas PSR Valsts drošības ministrijas 2.nodaļas operatīvais pilnvarotais Nikolajs Tess Satversmes tiesai iesniedzis konstitucionālu sūdzību par viņam piemērotā Kriminālkodeksa panta neatbilstību starptautiskajām tiesību normām.
Līdz ar to Kurzemes apgabaltiesa šodien atlika Tesa krimināllietas izskatīšanu. Satversmes tiesai sūdzība iesniegta 8.februārī. Tiesai mēneša laikā jāpieņem lēmums, vai tā tiks pieņemta izskatīšanai.

Ja Satversmes tiesa noraidīs Tesa sūdzību, tiesnese Ingrīda Junghāne Kurzemes apgabaltiesā krimināllietas izskatīšanu prognozē atsākt skatīt 26.martā. Savukārt, ja sūdzība tiks pieņemta izskatīšanai Satversmes tiesā, nav zināms, kad šajā procesā varētu notikt nākamā tiesas sēde.

Šodien Kurzemes apgabaltiesā uz tiesas sēdi bija ieradies arī Krievijas Federācijas ģenerālkonsuls Liepājā Jurijs Popovs, kā arī Latvijas Sociālistiskās partijas Liepājas nodaļas biedri un citi krievvalodīgie.

Tess apsūdzēts pēc Kriminālkodeksa 68.1.panta par noziegumiem pret cilvēci un genocīdu - par to, ka, būdams Latvijas PSR Valsts drošības ministrijas 2.nodaļas operatīvais pilnvarotais, piedalījies Latvijas iedzīvotāju deportācijās 1949.gada martā.

Sūdzība iesniegta 18.februārī, Satversmes tiesai mēneša laikā jāizlemj par sūdzības tālāko virzību. Sakarā ar šādas sūdzības iesniegšanu šodien Kurzemes apgabaltiesa nesāka skatīt Tesa krimināllietu.

Saskaņā ar apsūdzību Tess sastādījis un parakstījis slēdzienus par 42 "kulakos" ieskaitīto ģimeņu - kopumā 138 cilvēku - izsūtīšanu uz attālām PSRS vietām, speciālā nometinājumā. Izsūtāmo skaitā bijuši 14 bērni, tai skaitā piecus mēnešus vecs zīdainis un mazgadīgi bērni - četrus, piecus un sešus gadus veci, kā arī gados veci cilvēki, pat 75 un 80 gadus vecas sievietes. Izsūtījumā miruši 11 cilvēki. Kā drošības līdzeklis apsūdzētajam piemērota policijas uzraudzība. Krievijas Federācijas pilsonis Tess dzimis 1921.gada 2.aprīlī.

Lieta pārsūtīta uz Kurzemes apgabaltiesu, jo Rīgas apgabaltiesā ir liels lietu uzkrājums. Šādā veidā jau iepriekš citām apgabaltiesām nodotas vēl vairākas krimināllietas, piemēram, krāpšanā apsūdzētā Armanda Stendzenieka lieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!