Foto: DELFI

Rīgā remontdarbu laikā Ģertrūdes ielā bojāts gāzesvads un notikusi gāzes noplūde, apliecināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

VUGD izsaukumu saņēma pulksten 11.30. Glābēji notikuma vietā norobežoja teritoriju un no blakus esošās ēkas un kafejnīcas evakuēja 17 cilvēkus.

Kopā ar "Latvijas gāzes " darbiniekiem noplūde likvidēta pusstundas laikā.

Kā pavēstīja dabasgāzes sistēmas operatora AS "Gaso" pārstāvji, bojājumus izraisīja SIA "RERE Vide", neuzmanīgi veicot rakšanas darbus. Pēc noplūdes lokalizācijas tika veikti nepieciešamie remontdarbi.

"Gaso" norāda, ka gāzesvada bojājums vai pārrāvums var būt ne tikai lokāla problēma - ar to var būt saistīts dabasgāzes padeves pārtraukums vairākiem desmitiem un pat simtiem gāzes lietotāju, kas ir uzskatāmas par tiešām pretlikumīgā nodarījuma sekām. Katru gadu nesaskaņotu vai saskaņotu, bet pārkāpjot instrukcijas, būvdarbu un rakšanas darbu veikšana ir viens no izplatītākajiem pārkāpumiem, ko attiecībā uz dabasgāzes piegādes infrastruktūru veic būvfirmas un iedzīvotāji. Īpaši bieži tās notiek gada siltajos mēnešos.

Šogad līdz 31. maijam "Gaso" Rīgā bija reģistrējis kopumā deviņus izsaukumus, kur neuzmanības dēļ vai veicot ar AS "Gaso" nesaskaņotus rakšanas darbus tika bojāti gāzesvadi vai gāzesvadu iekārtas, kā rezultātā tika radīti materiālie zaudējumi, kā arī īslaicīgi gāzes padeves pārtraukumi lietotājiem līdz remontdarbu pabeigšanai. Pērn tika reģistrēti 34 šāda veida izsaukumi.

"Gaso" atgādina, ka rakšanas darbus gāzesvadu aizsargjoslā atļauts veikt, pirms tam noslēdzot ar "Gaso" vienošanos par zemes darbu izpildi gāzesvadu aizsargjoslā un ievērojot drošas rakšanas darbu noteikumus.

"Gaso" ir AS "Latvijas gāze" meitasuzņēmums. Kompānija ir vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā. Kompānija nodrošina dabasgāzes tīklu drošību, tehniskos pakalpojumus un dabasgāzes patēriņa uzskaiti. "Gaso" darbību sāka 2017. gada decembrī.

"Latvijas gāzes" lielākie akcionāri ir "Gazprom" (34%), "Marguerite Gas II.S.a.r.l." (28,97%), "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%).


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!