abklājības ministrija plāno līdz vasarai pārskatīt ģimenes valsts pabalstu sistēmu tā, lai arī pēc jūlija tos saņemtu ne tikai trūcīgie, bet pēc iespējas plašāks iedzīvotāju loks.

Labklājības ministre Ilona Jurševska portālam "Delfi" skaidroja, ka starptautiskie aizdevēji ierosināja maksāt pabalstu lielākā apmērā – nevis astoņus, bet 16 latus, taču tikai trūcīgajam ģimenēm.

Ministre skaidroja, ka pašlaik pabalstu saņem aptuveni 360 000 bērnu, bet aizdēvēju piedāvāto izmaiņu gadījumā pabalstus saņemtu tikai aptuveni 60 000 bērnu. Ministrijas darba grupā sadarbībā ar pašvaldībām un sociālajiem partneriem plāno izstrādāt sistēmu, kas ļautu saņemt pabalstus arī cilvēkiem, kuru ienākumi tikai nedaudz pārsniedz minimālo garantēti ienākuma līmeni – 90 latus uz vienu personu – kas ir "trūcīgā statusa" robeža.

"Strādāsim pie tā, lai pabalstu saņēmēju loks būtu plašāks, nevis tikai trūcīgie, diskutēsim kā varam pabalstu reformēt," ceturtdien Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē sacīja ministre.

Tiesa, sēdes laikā diskusijās sociālo partneru pārstāvji iebilda, ka galvenais jautājums ir nevis pabalsti, bet ekonomikas atveseļošanās. Kāds no partneriem norādīja, ka nevar uzturēt ģimeni ar astoņiem latiem mēnesi, bet ir jāstrādā normāli, un tam nepieciešamas darba vietas.

Jau ziņots, ka valdība plāno nākamgad budžetu izdevumus samazināt par 88,8 miljoniem latu, ieņēmumus palielināt par 156,96 miljoniem latu, bet, nepalielinot sociālās apdrošināšanas iemaksas daļu pensiju 2.līmenī, valsts iegūs vēl 44,9 miljonus latu, ko arī plāno ieskaitīt konsolidācijas pasākumos.

Valdības koalīcija sestdien vienojās palielināt neapliekamo minimumu no 35 latiem līdz 45 latiem, nodokļu atvieglojumu par apgādībā esošo personu - no 65 uz 70 latiem, minimālo algu - no 180 līdz 200 latiem.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli samazinās no 26% līdz 25%, bet sociālās apdrošināšanas iemaksas paaugstināt no 33,09% līdz 35%, un pieaugums būs uz darba ņēmēju rēķina – viņi maksās 11% no algas pašreizējo 9% vietā, bet darba devēja daļa nemainīsies.

Savukārt piektdien valdība nolēma palielināt pievienotās vērtības nodokli no 21% uz 22%, bet PVN samazinātas likmes – no 10% uz 12%. Savukārt, elektrībai nākamgad plānots piemērot pilnu likmi, nevis samazināto, kā tas ir pašlaik.

Nolemts arī dubultot "mājokļa nodokli". Mājokļa nodokļa likme pašlaik ir atkarīga no īpašuma kadastrālās vērtības - ēkām ar kadastrālo vērtību līdz 40 000 latu tā ir 0,1% no kadastrālās vērtības, ar vērtību no 40 001 līdz 75 000 latu – 0,2%, ar kadastrālo vērtību virs 75 000 latu – 0,3%. Izmaiņas paredz, ka nākamgad likmes dubultos un tās būs attiecīgi 0,2%, 0,4% vai 0,6% no kadastrālās vērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!