Foto: LETA

Glābēji aicina cilvēkus savlaicīgi sagatavoties negaisam, kuru otrdien sola sinoptiķi, uzlādējot telefonus, sagatavojot kabatas lukturīšus un nostiprinot laukā esošos priekšmetus, portālu "Delfi" informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Latvijas Vides, Ģeoloģijas un Meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija liecina, ka otrdien, 20.maijā, laika posmā no pulksten 17 līdz 20 vietām gaidāms pērkona negaiss ar krasām vēja brāzmām, lietusgāzēm un, iespējams, būs arī lielgraudu krusa. Stiprs pērkona negaiss iespējams arī naktī uz trešdienu.

VUGD aicina cilvēkus savlaicīgi sagatavoties negaisam. Proti, jāparūpējas, lai mobilais telefons būtu pilnībā uzlādēts. Jāsagatavo kabatas lukturīši, gadījumiem, ja pazūd elektrība. Daudzdzīvokļu māju iemītniekus glābēji aicina pārliecināties par to, ka uz viņu balkoniem neatrodas lietas, kuras vējš var aizpūst. Tās lietas, kuras nevar pārvietot iekštelpās, ir stingri jānostiprina.

Privātmāju un lauku iedzīvotājiem ir jāpārliecinās, ka viņu māju pagalmā visas vieglākās lietas ir piesietas vai nostiprinātas tā, ka vējš tā nevar aizpūst.

Ja nepieciešams novietot automašīnu, tad tam būtu jāizvēlas vieta, kas nav zem kokiem vai tiešā to tuvumā.

Iespēju robežās negaisa laikā ir jāuzturas telpās un tās jāpamet tikai galējas nepieciešamības dēļ. Lūstoši koki, vēja norauti reklāmas stendi un ēku konstrukciju daļas var apdraudēt ne tikai cilvēku veselību, bet arī dzīvību, norāda glābēji. Gadījumā, ja negaisa laikā no skolas vai bērnudārza jāpārrodas bērniem, tad vēlams viņus pavadīt.

Negaisa laikā jūrā var būt augsti viļņi, tāpēc VUGD norāda, ka tā laikā kategoriski aizliegts atrasties uz moliem. Šajā laikā mola akmeņi ir slideni, tāpēc viļņu, spēcīgā vēja un slideno akmeņu dēļ cilvēks viegli var iekrist ūdenī. No ūdens paša spēkiem izkļūt ārā praktiski nav iespējams.

Ja ir nogāzušies koki, pārrauti vadi, notikusi avārija vai cits negadījums, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, jāzvana VUGD pa tālruņa numuru 112.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!