Foto: F64
Jaunā gada sagaidīšanu cilvēki vēlas padarīt krāšņāku, rīkojot salūtu, tomēr pirotehnikas lietošanas noteikumu pārkāpšana un bīstamības faktoru neievērošana svētku sagaidīšanu var pārvērst traģēdijā – cilvēki var savainoties, sejā, zaudēt roku pirkstus un pat redzi, portālu “Delfi” informēja atbildīgajos dienestos.

Tā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) norāda: lai svētki nebeigtos ar gūtajiem apdegumiem un ugunsnelaimi mājoklī, jāievēro drošības noteikumi un pirotehniskie izstrādājumi ir jāiegādājas tikai uzņēmumos, kam ir izsniegta atbilstoša licence un nekādā gadījumā neiegādāties tos no privātpersonām, kas tirgo nezināmas izcelsmes nesertificētus izstrādājumus, tie jālieto atbilstoši ražotāju noteiktajam mērķim un lietošanas vietai.

Pirms sākt pirotehnikas lietošanu, rūpīgi jāizlasa pirotehnikas lietošanas pamācība, vēlams - vēl dienas gaismā, un jāievēro tā. Turklāt salūta rīkotājs jāizvēlas jau iepriekš, nevis svētku laikā jāsameklē kāds brīvprātīgais, kurš nebūs iepazinies ar pirotehnikas lietošanas instrukciju. Salūta rīkotājs nedrīkst būt alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē.

Vēl pirms svētkiem iedzīvotājiem būtu jāiztīra savu māju balkoni no viegli degošām lietām, jo kaimiņu šautā raķete var nokrist uz balkona un izraisīt ugunsgrēku.

Tāpat jau iepriekš ir jāizvēlas piemērota vieta pirotehnikas palaišanai. Vēstures pieminekļu, slimnīcu, baznīcu, mācību iestāžu un degvielas uzpildes staciju tuvumā un zem elektrolīnijām pirotehniku lietot nedrīkst.

Iekārtojot uguņošanas vietu un uzstādot pirotehnikas izstrādājumus, jāņem vērā vēja stiprums un virziens - būtiski, lai skatītāji justu vēju no mugurpuses, turklāt uguņošanas lietas nedrīkst atstāt bez uzraudzības pat labi zināmās vietās, jo tās var atrast bērni vai pusaudži, kas vēlēsies ar tām spēlēties.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests uzsver - ir ļoti būtiski, lai pirotehnikai nepiekļūtu bērni, kā arī nav jāmēģina ierīce iedarbināt atkārtoti, ja tā nav "nostrādājusi" pirmajā reizē. Mediķu statistika liecina, ka Jaunā gada salūts daudziem līdzcilvēkiem mēdz palikt bēdīgā atmiņā, jo viņi savainojušies sejā, zaudējuši pirkstus un pat redzi.

VUGD atzīmē - salūta skatītājiem (pirmām kārtām bērniem) ieteicams atrasties drošā attālumā no pirotehnikas izstrādājuma palaišanas vietas, lai izsargātos no smagām apdeguma traumām iedarbināšanas procesā radušās kļūmes dēļ.

VUGD apkopotā statistika liecina, ka pagājušajā gadu mijā reģistrēti trīs ugunsgrēki, kuru iemesls bija neuzmanīga pirotehnikas lietošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!