Noslēdzot līgumu ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) ar darbības termiņu līdz 2009. gada 1. jūlijam, diriģents Gints Glinka šo laiku rezervēja tikai sadarbībai ar LNSO, taču tagad esot apsvērta iespēja līgumu lauzt, pirmdien ziņo "Neatkarīgā Rīta Avīze".
2006. gadā tika noslēgts līgums starp LNSO un Glinku par galvenā diriģenta pienākumu pildīšanu, par ko viņam maksā 3100 latu ik mēnesi. Savulaik esot apsvērta doma lauzt LNSO neizdevīgo Kultūras ministrijas (KM) sagatavoto līgumu.

"Beidzoties 2006./2007. gada sezonai, ar LNSO vadību tika sāktas pārrunas par abpusēju līguma pārtraukšanas risinājuma atrašanu un no tā izrietošu starptautiskajā praksē pieņemtu diriģenta kompensācijas izmaksu. Lai gan no mana klienta jau tika saņemts pozitīvs akcepts, kas finansiāli bija pieņemams arī LNSO, tomēr orķestra vadība līdz pat šai dienai nav spējusi rast laiku atrisināt šo situāciju," laikrakstam uzsvēris diriģenta pārstāvis, advokāts Jānis Moors, piebilstot, ka LNSO pārstāvis Ints Dālderis norādījis, ka esot nodarbināts ar krietni svarīgākām problēmām.

Orķestris, nespēdams samierināties ar veidu, kā kultūras ministre Helēna Demakova vienpersoniski iecēla diriģentu, atteicās no sadarbības ar mākslinieku.

Diriģenta pārstāvis norādījis, ka "pirms katras sezonas sākuma Glinka ir iesniedzis LNSO vadībai savu plānoto koncertu programmu. Tomēr LNSO vadība visu šo laiku nav spējusi nodrošināt iespēju Glinkas kungam veikt diriģenta pienākumus un realizēt mākslinieciskos plānus".

Ar diriģentu ir noslēgts uzņēmuma līgums, nevis darba līgums. Tas nozīmē, ka no minētajiem 3100 latiem Glinka pats nomaksā likumdošanā paredzētos nodokļus.

2006. gada jūnijā samilza konflikts starp Glinku un orķestri, kas atteicās Dzintaru koncertzālē spēlēt Glinkas vadībā koncertu Trejādas Amerikas.

Toreiz koncertu nodiriģēja igauņu diriģents Pauls Megi, bet KM atbrīvoja no darba LNSO direktoru Intu Dālderi par nespēju "nodrošināt stabilu LNSO darbību un mākslinieciskā vadītāja [Glinkas] darba apstākļus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!