Foto: DELFI

Pieminot Pirmā pasaules kara Ziemassvētku kaujas, kurām šogad aprit 95.gadadiena, un tajās kritušos latviešu strēlniekus, kā arī godinot Latvijas Nacionālā karaspēka pirmo komandieri pulkvedi Oskaru Kalpaku, piektdien un sestdien notiks vairāki atceres pasākumi, informēja Aizsardzības ministrija.

Atceres pasākumi sāksies piektdien plkst.10:40, kad paredzēta ziedu nolikšana un svecīšu iedegšana pie pulkveža O.Kalpaka pieminekļa Esplanādē, atzīmējot viņa 130. dzimšanas dienu.

Kalpaka 130.dzimšanas dienā Latvijas Kara muzeja direktore Aija Fleija aicina sabiedrību godināt pulkveža piemiņu, aizdedzinot 130 svecītes pie Kalpaka pieminekļa. "Mēs varam godināt pulkvedi Oskaru Kalpaku. Aicinu ikvienu 6.janvārī aiziet pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa Esplanādē un aizdegt 130 svecītes liesmiņas viņa izcilās personības piemiņai. Pieminēsim Oskaru Kalpaku 130 dzimšanas dienā," teikts muzeja vadītājas paziņojumā medjiem.

1882.gada 6.janvārī dzimušajam Latvijas armijas pirmajam komandierim, pulkvedim Oskaram Kalpakam vien neilgu laiku, no 1918.g. decembra līdz 1919.g. 6.martam, bija lemts vadīt latviešu karavīrus cīņā par tēvzemes atbrīvošanu no nacionālajai latviešu valstij naidīgajiem spēkiem. Šajā neilgajā laikā viņš spēja kaujas laukos gūto pārliecību - "Kas tic tas, tas uzvar!" - iedvest ne tikai karavīriem, bet arī tiem piesardzīgajiem, kuri bija gatavi pakļauties un atkal kalpot citiem karogiem.

Savukārt godinot Pirmā pasaules kara Ziemassvētku kaujās kritušos latviešu strēlniekus piektdien plkst.15 karavīri Rīgas Brāļu kapos dosies tradicionālajā svecīšu gājienā.

Pulkveža O.Kalpaka dzimšanas dienas piemiņas pasākumi norisināsies arī Madonas un Lubānas novados, kur plkst. 12.30 karavīri un zemessargi pulcēsies piemiņas brīdī Visagala kapos, savukārt plkst.13.30 iedegs ticības liesmu pulkveža O.Kalpaka memoriālajā muzejā "Liepsalas".

Sestdien plkst.14 Ziemassvētku kauju muzejā, Jelgavas novada Valgundes pagasta Mangaļos notiks Pirmā pasaules kara kaujas rekonstrukcija. Tā noritēs vietā, kur pirms 95 gadiem latviešu strēlnieki uzbruka vācu nocietinājumiem un kur mūsdienās ir atjaunota daļa no šīs nocietinājumu sistēmas. Kaujas rekonstrukcijas laikā ar Nacionālo bruņoto spēku un Jelgavas novada pašvaldības atbalstu, piedaloties militārās vēstures rekonstrukcijas klubu dalībniekiem no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, tiks demonstrēta latviešu strēlnieku sadursme ar vācu karavīriem.

Sestdien plkst.12 paredzēts arī piemiņas dievkalpojums Svētās Annas baznīcā Jelgavā, plkst.16 Antiņu brāļu kapos tiks pieminēti kritušie strēlnieki, bet plkst.17:30 Ložmetējkalnā iedegs atmiņu ugunskurus, būs iespēja baudīt karstu tēju un dziedāt strēlnieku dziesmas.
Aizsardzības ministrija aicina ikvienu interesentu piedalīties Ziemassvētku kauju atceres un pulkveža Kalpaka piemiņas pasākumos, lai turpinātu aizsāktās Latvijas karavīru godināšanas tradīcijas un izprastu vēstures notikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!