Latvijas valsts nav bankrotējusi, jo tā aizvien izmaksā algas un pilda citas saistības. Tomēr Latvijai ir nepieciešama starptautiskā palīdzība, lai varētu to darīt arī nākamajā un 2010. gadā, otrdien TV raidījumā "100. pants" atzina Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC).
Premjerministrs paskaidroja, ka valdība šogad nav iztērējusi vairāk kā plānots, taču strauji ir samazinājušies ienākumi, tostarp nodokļu ieņēmumi bijuši līdz pat 5 % mazāki, nekā plānots. Situāciju vēl smagāku padarījušas problēmas banku nozarē, ko valdība nebija gaidījusi.


Starptautiskās palīdzības mērķis būs ne tikai segt budžeta deficītu, bet arī sniegt atbalstu uzņēmējiem – daļa no aizņēmuma varēs kalpot kā zināms garantiju fonds bankām, lai tās sniegtu kredītus uzņēmējiem, kuri īsteno ES fondu projektus, un naudu no fondiem saņems tikai pēc projekta īstenošanas, pauda Godmanis.


Aizdevuma daļa būs kā garants bankām vai valsts bankai, kas sniegs kredītu uzņēmējiem ES fondu projektiem, bet, ja banka pati uzņemsies to risku, tad šīs fonds būs kā garants uzņēmēju saistībām, šie līdzekļi garantēs eksportētājiem apgrozāmos līdzekļus, kamēr gaida savu naudu, un arī eksporta apdrošināšanu, kamēr viņš gaida naudu par savu preci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!