Jaunākie inflācijas rādītāji liecina, ka augstskolas ir palielinājušas mācību maksas, kas nākotnē var nest negatīvas sekas pašām mācību iestādēm, trešdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunkti" norādīja premjers Ivars Godmanis (LPP/LC).

Kā uzsvēra premjers, jaunākie inflācijas rādītāji atspoguļo arī sezonālā rakstura iezīmes, piemēram, apavu un apģērbu cenās. Tomēr visspilgtāk parādoties tas, ka par 25% dārgākās kļuvušas augstākās mācību iestādes, kas bijis nozīmīgs papildu spiediens uz inflāciju.

Augstskolas acīmredzot nav ņēmušas vērā Godmaņa bažas, par ko viņš brīdinājis jau iepriekš, proti, samazinoties studentu skaitam, iestādes savus izdevumus mēģinās segt uz mācību maksas palielināšanas rēķina.

Premjers pauda bažas, ka, ejot šādu ceļu un pieaugot konkurencei, visas augstākās izglītības mācību iestādes veiksmīgi nespēs turpināt savu darbu.

Jau ziņots, ka gada inflācija turpina samazināties un šā gada septembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, sasniegusi 14,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Patēriņa cenas precēm pieauga par 14,5%, bet pakalpojumiem - par 15,9%.

Savukārt vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada septembrī, salīdzinot ar šā gada augustu, palielinājās par 1,1%. Precēm tas pieauga par 0,9%, bet pakalpojumiem - par 1,7%.

Pagājušā gada septembrī, salīdzinot ar pagājušā gada augustu, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 1,9%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!