Prezidenta izvirzītais premjera amata kandidāts Ivars Godmanis (LPP/LC) sagatavojis precizētu valdības pirmo simts dienu darbības programmu, kurā plāno sākt darbu pie partiju finansēšanas no valsts budžeta, finansēt brīvpusdienas skolēniem līdz 4.klasei, veidot rezerves fondu, ieskaitot tajā šī gada budžeta pārpalikumu un no "Lattelecom" daļu pārdošanas iegūtos līdzekļus.
Godmanis plāno, ka valdība iesniegs Saeimā likumprojektu par parlamentārās kontroles atjaunošanu Valsts drošības iestādēm, nemainot prokuratūras kā vienīgās tiesiskās uzraudzītājas funkcijas; grozījumus KNAB likumā, paredzot, ka Ģenerālprokurors obligāti piedalīsies lēmumu pieņemšanā par KNAB vadītāja iecelšanu un atcelšanu; grozījumus likumos, lai personas, kuriem apturēta mandāta darbība (t.sk. sakarā ar apsūdzību smagos noziegumos), varētu saņemt kompensācijas par attaisnojošu darba kavējumu (t.sk. attaisnojošs tiesas spriedumu); grozījumus "Nacionālās drošības likumā" un "Valsts drošības iestāžu likumā", kas paredz iedibināt Valsts drošības iestāžu padomi valsts drošības politikas koordinācijai.

Plānots, ka valdība uzsāks darbu pie partiju finansēšanas no valsts budžeta normatīvās bāzes sagatavošanas, kā arī pie likumdošanas aktiem par trešo personu un mediju darbības regulējumu priekšvēlēšanu periodā.

Valdība sagatavos likumu grozījumus, kas ievieš neapliekamo minimumu strādājošo pensionāru algām; izstrādās invalīdu pensiju indeksācijas koncepciju; veidojot 2009.gada valsts budžeta projektu, izskatīs iespēju nodrošināt brīvpusdienas skolēniem līdz 4.klasei; Valdība izstrādās normatīvos aktus, kas samazinātu bezdarbnieka pabalsta izmaksas termiņu no deviņiem mēnešiem uz sešiem mēnešiem.

Godmanis arī plāno, ka valdība uzdos veikt pedagoģisko slodžu auditu izglītības iestādēs; uzdos sakārtot IZM reģistrus; izskatīs rīcības plānu budžeta vietu pasūtījuma izvietošanā augstskolās par 2008/2009. un turpmākajos mācību gados, ņemot vērā prognozējamās studējošo skaita izmaiņas.

Valdība uzdos turpināt sarunas ar mediķu arodbiedrību par turpmāko veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem (t.sk. pie ģimenes ārstiem) un tam nepieciešamo valsts finansējuma apjomu; uzsāks darbu, lai izvērtētu iespēju īstenot pāreju uz valsts apmaksātu veselības pakalpojumu pieejamības tiešāku sasaisti ar nodokļu nomaksu (t.sk. novirzot daļu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa veselības aprūpei kā individualizētas iemaksas).

Valdība kontraktēs speciālu komisiju, kurā būtu Latvijas lielāko uzņēmumu vadības pārstāvji, arodbiedrību, zinātnieku un izglītības iestāžu pārstāvji un kura, balstoties uz Nacionālo Attīstības plānu, apkopos un iesniegs valdībai nākamo 6 gadu Latvijas tautsaimniecības attīstības programmas projektu. Tās uzdevumi būs noteikt prioritārās tautsaimniecības nozares un ieteikt produktu un pakalpojumu konkurētspējas veicināšanas pasākumus.

Valdība izskatīs energoapgādes drošības ziņojumu un pieņems konceptuālu lēmumu par turpmāko nepieciešamo nākotnes energojaudu radīšanu un energotarifu politiku; uzsāks izvērtēt tālāko energoresursu cenu kāpuma ietekmi uz 2009.gada valsts budžetu.

Valdība lems par nepieciešamajiem papildus pasākumiem tālākai inflācijas apkarošanai, balstoties uz Valsts Civildienesta pārvaldes datiem, pieņems lēmumu par ilgtermiņa brīvo štata vietu likvidēšanu valsts pārvaldes iestādēs.

Valdība izstrādās likumprojektu, kas nosaka, kādiem mērķiem un kā drīkst lietot Valdības Rezerves fonda līdzekļus; pieņems lēmumu par 2007.gada budžeta pārpalikuma ieskaiti valdības rezerves fondā; lai iegūtu būtiskus līdzekļus Rezerves fondā, valdība pieņems lēmumu par "Lattelekom" privatizāciju, kas paredz valsts kapitāla daļu pārdošanu.

Valdība pieņems galīgo lēmumu par nākamo valsts administratīvi teritoriālo sadalījumu un plānu, kā valdība virzīs nepieciešamos, ar jauno novadu izveidi saistītos normatīvos aktus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!