Demisionējusī izglītības un zinātnes ministre Silva Golde, iespējams, pārkāpusi savas kompetences robežas, anulējot pirmā konkursa rezultātus uz Pasaules bankas (PB) projekta vadītāja vietu. Šādu viedokli Valsts civildienesta pārvaldes (VCP) priekšnieka vietnieks Māris Knoks guvis, iepazīstoties ar pārvaldē iesūtītajiem materiāliem no ministrijas, kā arī iepazīstoties ar Pasaules bankas aizdevuma līgumu.
Lēmumu par konkursa rezultātu atcelšanu var pieņemt tikai IZM valsts sekretārs Guntis Tomsons. Ja ministre Silva Golde šādu lēmumu pieņēmusi vienpersoniski, Tomsona pienākums bijis apstrīdēt ministres lēmumu.

Knoks trešdien vai ceturtdien izsūtīs vēstules gan Pasaules bankas parstāvjiem, gan arī Tomsonam. Pasaules bankai Knoks lūgs paskaidrot, vai ir pareizi saprasta līgumā iekļautā prasība, ka par konkursa un projekta vadību atbild IZM valsts sekretārs. "Lieta tāda, ka atsūtītais Pasaules bankas līgums ir tulkots latviešu valodā no angļu valodas un tas veikts ļoti smagnējā valodā, tādēļ lūgšu vēlreiz paskaidrot līgumā iekļautās prasības".

Savukārt no Tomsona VCP lūgs paskaidrot, kāds bijis iemesls Goldes lēmuma neapstrīdēšanai.

Tomēr Knoks pieļāva, ka pēc saņemtajām atbildēm viedoklis varētu būt cits. Galīgo lēmumu pārvalde pieņems pēc atbilžu izvērtēšanas.

BNS jau ziņoja, ka pirmajā konkursā uz PB izglītības projekta vadītāja vietu uzvarēja Latvijas Attīstības aģentūras ģenerāldirektora padomnieks Juris Kanels, taču vēlāk Golde šo konkursu anulēja.

Pamatojums izskanēja, ka esot konstatēti būtiski trūkumi konkursa uzvarētāja amata prasību sarakstā.

Kanels iesniedza sūdzību VCP.

Projekts ir par Pasaules bankas kredītu Latvijas izglītības sistēmas attīstībai, un banka paziņojusi, ka pēc konkursa rezultātu anulēšanas tā atsakās finansēt projekta vadītāja vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!