Eiropas Padomes Informācijas birojs laidis klajā grāmatu “Spriedumi un lēmumi lietās pret Latviju”, kur apkopoti nolēmumi lietās, kas izskatītas Eiropas Cilvēktiesību tiesā līdz 2002.gada beigām, pastāstīja Tieslietu ministrijā.
Spriedumu un lēmumu atlasi veikuši Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Cilvēktiesību institūta speciālisti, spriedumu tulkojumus no franču valodas veikušas Gita Feldhūne un Vineta Skujeniece. Brošūras veidošanu konsultējis bijušais Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnesis Egils Levits, spriedumiem pievienoti viņa komentāri un skaidrojumi par Eiropas Cilvēktiesību tiesas būtību un katru no lietām atsevišķi.

Šis apkopojums ir pirmā iespēja detalizēti, latviskā tulkojumā iepazīties ar Eiropas Cilvēktiesību tiesas nozīmīgākajiem nolēmumiem Latvijas lietās, tostarp 2002. gada 28. novembra spriedumu lietā “Lavents pret Latviju”, lēmumu lietā “Džeriņš pret Latviju” un vēl 11 citās lietās.

Grāmatā ir ap 230 lapaspušu, tā izdota 1000 eksemplāros, 400 no tiem ar Tieslietu ministrijas starpniecību tiek izplatīti Latvijas tiesās, pārējie tiks nogādāti pašvaldībās, bibliotēkās un augstskolās.

Patlaban rit darbs pie otrās grāmatas sagatavošanas, tajā būs apkopoti spriedumi un lēmumi, kas Eiropas Cilvēktiesību tiesā pasludināti pēc 2002.gada, tās izdošana varētu notikt 2005. gada laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!