Foto: F64
Saistībā ar svētdien notikušo sprādzienu Ādažu poligonā, kurā bojā gājis viens un ievainoti vēl vairāki zemessargi, ir uzsākts gan kriminālprocess, gan dienesta izmeklēšana, un šobrīd "ir pamats domāt, ka mēs zinām," kura zemessarga mantās bija, visticamāk, poligonā atrastais sprādzienbīstamais priekšmets, kas eksplodēja, telefonintervijā LNT raidījumam "900 sekundes" teica Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube.

Graube atkārtoti pauda līdzjūtību bojāgājušā zemessarga Ilmāra Mitenberga piederīgajiem, sakot, ka, pateicoties tādiem brīvprātīgajiem kā viņš, Latvijas iedzīvotāji var justies droši. Viņš pastāstīja, ka trīs no ievainotajiem zemessargiem atrodas reanimācijā, un viņu stāvoklis esot smags, bet stabils.

To vēlāk raidījumam apstiprināja arī Rīgas Austrumu slimnīcas pārstāve Dace Kārkliņa, piebilstot, ka viņu stāvoklis esot "ar tendenci uzlaboties". Kārkliņa arī atklāja, ka divi zemessargi pēc medicīniskās palīdzības saņemšanas jau devušies mājās, savukārt trīs ir pārvietoti uz nodaļām, kur notiek ārstniecības process. Cietušie ir guvuši politraumas un dažādu orgānu bojājumus – gan iekšējo, gan citu, sacīja slimnīcas pārstāve.

Graube atkārtoti apstiprināja, ka esot skaidrs – sprādziens neesot saistīts ar poligonā notikušajām mācībām, jo noticis pēc tām. Viena no zemessargu personīgajās mantās nogranda sprādzien, un esot "pamats domāt", ka viņš atradis sprādzienbīstamu priekšmetu un paņēmis sev līdzi, sacīja NBS komandieris.

Viņš uzsvēra, ka par notikušo ir uzsākta gan dienesta izmeklēšana, gan kriminālprocess. Vaicāts, vai zināms, kura zemessarga mantās bijis spridzeklis, Graube atzina, ka "mums ir aizdomas, (…) ir pamats domāt, ka mēs zinām, bet uzvārdu tagad neizpaudīsim."

Notikušais noteikti apstiprina, cik bīstami iedzīvotājiem, piemēram, sēņotājiem, ir uzturēties Ādažu poligonā un ņemt tur atrastos sprādzienbīstamos priekšmetus, uzsvēra Graube. NBS komandieris arī pavēstīja, ka mācības Ādažu poligonā ar viņa pavēli pagaidām ir apturētas.

Jau vēstīts, ka svētdienas pēcpusdienā Ādažu poligonā pagaidām neskaidros apstākļos sprādzienā, kas notika pēc militāro mācību beigām, cieta kopumā deviņi zemessargi. Militārā policija ir sākusi kriminālprocesu, NBS komandieris ir ierosinājis dienesta izmeklēšanu.

AM pārstāvis Normunds Stafeckis informēja, ka līdz šim noskaidrots, ka sprādziens atskanējis pēc mācību beigām, kad zemessargi pulcējās vienkopus, lai dotos mājās.

"Varu apstiprināt, ka negadījuma cēlonis ir sprādziens. Tas notika Franču kurgānā, kurā pēc praktiskās šaušanas, pirms došanās mājup, bija pulcējušies zemessargi. Tajā brīdī atskanēja sprādziens. Kas sprāga, kāpēc sprāga, skaidrojam," sacīja Stafeckis.

Armijas "twitter" kontā minēts, ka, iespējams, kāds no zemessargiem poligonā atradis nesprāgušu lādiņu un to ievietojis savā mugursomā, taču lādiņš detonējis.

Mācībās Ādažu poligonā nedēļas nogalē piedalījās 80 zemessargu un 18 karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!