Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija kopīgi ar Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju trešdien vienojās, ka varētu atvērt likumu par akcīzes nodokli, atceļot prasību vieglo alkoholisko kokteiļu marķēšanai ar akcīzes markām.

Abu komisiju kopsēdē trešdien Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija uzsvēra, ka prasība vieglajiem alkoholiskajiem kokteiļiem ar 6% stiprumu līmēt akcīzes markas neesot loģiska, jo vieniem dzērieniem ir šāda prasība, kas sadārdzina ražošanas izmaksas, bet citiem, piemēram, uz alus bāzes gatavotiem, – nē.

Savukārt Finanšu ministrija (FM) asi iebilda pret priekšlikumu ļaut nelīmēt akcīzes markas uz vieglo alkoholisko kokteiļu iepakojumiem, jo tas, pēc FM aprēķiniem, par vēl par 20 % samazinātu legālā alkohola apriti, tādējādi samazinot budžeta ieņēmumus. Pērn vien legālā alkohola tirgus esot sarucis par 30%, informēja FM.

Tāpat FM uzskata, ka šādu grozījumu pieņemšana sekmēs nelegālā alkohola importu, tāpat būšot apgrūtināta kontrole uz robežas, bet tirdzniecības vietās nevarēs vizuāli konstatēt, vai tirgotie kokteiļi ir legālas vai enlegālas izcelsmes.

Savukārt komisijas deputāti sliecās atbalstī uzņēmējus kā galveno argumentu minot to, ka tiks atceltas liekas birokrātiskas prasības, tādē'jādi ļaujot uzņēmējiem ietaupīt uz ražošanas izmaksām un celt savu konkurētspēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!