Foto: PantherMedia/Scanpix
Vecākiem un pieskatītājiem nākotnē būs pienākums parūpēties, lai arī bērni, kas vecāki par septiņiem gadiem, vienmēr būtu drošībā, paredz ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā.

Ar likumprojektu paredzēts noteikt, ka bērniem, kuri ir vecāki par septiņiem gadiem, jānodrošina tādi apstākļi, kas neapdraud viņu dzīvību vai veselību. Par to atbild vecāki vai cilvēks, kurš pieskata bērnu.

Grozījumu izstrādātāja Labklājības ministrija skaidro, ka pašlaik likums liedz atstāt vienatnē bērnus līdz septiņu gadu vecumam, taču statistika liecina, ka katru gadu iet bojā daudz bērnu vecumā virs septiņiem gadiem, kuru vecāki nav parūpējušies, lai viņi būtu drošā vidē. Piemēram, katru gadu ārējo cēloņu dēļ – ceļu satiksmes negadījumos, saindējoties, noslīkstot, nosmokot – dzīvību zaudē ap 70 bērnu vecumā līdz 14 gadiem, tikpat – jauniešu no 15 līdz 19 gadiem. 2009.gadā ar dažāda veida apdegumiem un applaucējumiem slimnīcās ārstējušies 244 bērni vecumā līdz 17 gadiem. Savukārt sasitumus guvuši 1288 bērni vecumā līdz 17 gadiem.

Likumā arī plānots precizēt speciālistu loku, kuriem nepieciešams iegūt papildus speciālas zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā. Tie ir ne tikai speciālisti, kuri izskata lietas, kas saistītas ar bērnu tiesību aizsardzību, bet arī speciālisti, kuri ikdienā strādā ar bērniem un var laicīgi pamanīt pārkāpumus vai vardarbību pret bērnu. Tāpat arī plānots noteikt psihologu kvalifikāciju gadījumos, kad viņš sniedz atzinumu tiesas lietās un atzinumā norādāmo informāciju, lai atzinumi būtu kvalitatīvāki.

Likumā precizēts arī regulējums kārtībai, kādā valsts un pašvaldības atgūst līdzekļus par ārpusģimenes aprūpes pakalpojumiem, īpašu uzmanību veltot kārtībai, kādā līdzekļi no vecākiem tiek atgūti, ja bērnam ir iecelts aizbildnis. Vienlaikus paredzēts papildināt likumu ar tām vecāku grupām, kuras atbrīvojamas no samaksas par bērna pieskatīšanu pie aizbildņa.

Papildus jau pieminētajiem grozījumiem izstrādātas prasības uzraudzības pakalpojuma sniedzējam par kvalifikāciju, pakalpojumu sniegšanas vietas higiēnu, drošību un aprīkojumu, pakalpojumu sniegšanas kārtību, uzraudzībā pieņemto maksimāli pieļaujamo bērnu skaitu u.c.

Pirms spēkā stāšanās grozījumi vēl jāsaskaņo ar ministrijām, jāapstiprina valdībā un jāpieņem Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!