Foto: Publicitātes foto

Partijas "Vienotības" pārstāves, Rīgas saraksta pirmās kandidātes Sarmītes Ēlertes paziņojums, ka centieni apturēt eiro ieviešanu pielīdzināmi referendumam pret latviešu valodu, ir "kārtējais klajais smadzeņu skalošanas mēģinājums", un Latvijā sākusi darboties "eiro par katru cenu" propagandas mašīna, norādījusi Saeimas opozīcijas deputāte un eiro ieviešanas pretiniece Iveta Grigule (ZZS).

"Mēs pavisam skaidri redzam - ir sākusi strādāt "eiro par katru cenu" propagandas mašīna, lai piemānītu cilvēkus un morāli nospiestu citādāk domājošos politiķus," paziņojuma presei norādījusi Grigule, kura Ēlertes paziņojumu nodēvējusi par visciniskāko demagoģiju un meliem, kā arī kārtējo varas mēģinājumu nerēķināties ar savu tautu un apturēt iespēju cilvēkiem paust savu gribu, balsojot referendumā.

"Viņa labākajās padomju propagandas un PSKP partijas tradīcijās cenšas izveidot ienaidnieka tēlu - visi, kas nedomā kā valdošie, ir ienaidnieki, un tie ir jācenšas nomelnot," izteikusies Grigule.

Viņa norāda, ka vairākās Eiropas Savienības dalībvalstīs ir rīkoti referendumi par eiro ieviešanu.

"Vai tad Dānijas valdība 2000.gadā, rīkojot referendumu par valsts pievienošanos eirozonai, centās kaitēt savai tautai, savai valodai un valsts attīstībai? Vai tad Zviedrijas valdība, ļaujot tautai lemt par eiro ieviešanu 2003.gada referendumā, centās kaitēt savas zemes uzņēmējiem un iedzīvotājiem? Vai cilvēki, kuri aģitēja gan par, gan pret eiro pirms tautas nobalsošanas šajās valstīs, bija pret savu nāciju un valodu? Protams, nē! Jo, ja tādi būtu bijuši šo divu ziemeļvalstu politiķu nodomi, tad šodien ne Dānija, ne Zviedrija nebūtu vienas no Eiropas pārtikušākajām valstīm," uzsvērusi Grigule.

Viņa arī atgādina, ka gan Dānijas, gan Zviedrijas tautas referendumos noraidīja pāreju uz eiro.

Grigule arī norādījusi, ka lats uzskatāms par Latvijas valstiskuma simbolu tāpat kā karogs, himna un latviešu valoda. "Šobrīd mūs spiež atteikties lata. Un paraudzīsimies tālākā nākotnē. No kā tad Eiropas birokrāti un pašu vietvaldīši mūs aicinās atteikties rīt vai parīt? Varbūt no mūsu karoga, himnas vai valodas?" viņa paudusi.

Deputāte ir pārliecināta, ka, lai tas nenotiktu, ir jāaizstāv lats "tāpat kā pirms gada februāra spelgoņā mēs aizstāvējām savu valodu referendumā".

Jau vēstīts, ka "Vienotības" Rīgas vēlēšanu saraksta līdere Ēlerte sestdien norādījusi - Saeimas populistu centieni par katru cenu apturēt Latvijas pievienošanos eiro apdraud valsts nākotni un ļoti līdzinās Vladimira Lindermana rīkotajam un Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) atbalstītajam referendumam par valsts valodas statusa piemērošanu krievu valodai.

Ja Zaļo un zemnieku savienības deputātes Ivetas Grigules un Saskaņas Centra faktiskā vadītāja Jāņa Urbanoviča vienošanās apturēt eiro ieviešanas likuma izsludināšanu īstenotos, tā varētu nopietni apdraudēt Latvijas izaugsmi, paziņojumā presei norādījusi Ēlerte.

"Populisti un "sarkanie" cenšas sašķelt sabiedrību, lai apturētu Latvijas attīstību, tiktu pie balsīm pašvaldību vēlēšanās un saglabātu varu Latvijas pilsētās. Šie centieni ir ļoti līdzīgi Lindermana - Ušakova referendumam pret latviešu valodu," paudusi Ēlerte.

Ziņots arī, ka Grigulei esot izdevies iegūt 34 deputātu atbalstu referenduma procedūras rosināšanai par Eiro ieviešanas likumu, paziņoja politiķe. Opozīcijas deputāte ir "par 99,9% pārliecināta", ka pirmdien, 4.februārī, šos parakstus būs iespējams savākt arī tehniski.

Apvienības "Saskaņas centrs" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs esot apsolījis 31 deputāta parakstus, ja Grigule nodrošinās trīs līdz četru deputātu parakstus, skaidroja deputāte.

Grigule ir risinājusi sarunas ne tikai ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), bet arī ar koalīcijas partiju trīs deputātiem, kurus gan nav nosaukusi.

Ziņots arī, ka Saeimas deputāti ceturtdien pēc pāris stundu garām debatēm atsaucās premjera Valda Dombrovska ( V) aicinājumam balsot atbildīgi un galīgajā lasījumā atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto un valdības akceptēto eiro ieviešanas likumu, kas nosaka kārtību pārejai no lata uz eiro.

Savukārt opozīcijas iebildumi un priekšlikumi rīkot plašākas diskusijas par eiro ieviešanas termiņu tika noraidītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!