Ojāra Grinberga (JL) neiecelšana par valsts pārstāvi Ventspils ostas valdē vairāk nekā gada garumā zaudējumus ostai un valstij nav radījusi, otrdien valdības sēdē norādīja Ventspils ostas pārvaldnieks Imants Sarmulis, kā arī vairāki ministri.
Atbildot uz premjera Aigara Kalvīša (TP) jautājumu, kā Ventspils ostā ritēja darbs bez Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvja, Sarmulis sacīja, ka šāda situācija nav kaitējusi ostas darbam. Nekādi materiālie zaudējumi šajā laikā neesot radušies.

Viņš informēja, ka visi lēmumi tikuši pieņemti, jo kvorumam ir nepieciešami seši cilvēki, bet lēmumu var pieņemt, ja tam piekrīt pieci valdes locekļi. Valsti Ventspils ostas valdē vairāk nekā gadu pārstāvēja trīs ministriju pārstāvji.

Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) pauda viedokli, ka valsts intereses nav aizskartas, lai gan valsti pārstāvēja tikai trīs pārstāvji.

Pēc viņa teiktā, tādu lēmumu, kad valsts pārstāvji iebilstu vai būtu būtiskas viedokļu nesaskaņas, nav bijis. Kopumā lēmumi bijuši vienoti gan no valsts, gan no pašvaldības puses.

Viņš uzskata, ka valstij nekādi zaudējumi nav nodarīti, ja nu vienīgi attiecībā uz kādu konkrētu personu.

Satiksmes ministrs Krišjānis Peters (LPP) atzina, ka jautājumu par zaudējumiem ir grūti novērtēt, bet, pēc viņa domām, kaitējums nav radies. Neviens arī neesot ministrijā vērsies, norādot uz kaitējumu.

Turklāt pērn Ventspils ostā kravu apgrozījums ir audzis, piebilda Peters.

Uzklausot ministrus, viņu viedoklim piekrita arī Ministru prezidents, vienlaikus izsakot pārmetumus EM, ka tā nav varējusi nodrošināt sava pārstāvja iecelšanu valdē, kā arī nav interesējusies par šajā laikā valdes pieņemtajiem lēmumiem. Premjers aicināja EM nopietnāk izturēties pret pienākumiem.

Jau ziņots, ka valdība rīkojumu iecelt kā EM pārstāvi Ventspils ostas valdē Grinbergu pieņēma pērn 23.februārī. Ventspils dome šo valdības lēmumu nepildīja un Grinbergs ostas valdes locekļa pienākumus tā arī nesāka pildīt.

Mainoties ekonomikas ministram, valdība šā gada aprīlī par EM pārstāvi ostas valdē iecēla EM valsts sekretāru Kasparu Gerhardu.

Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nosūtījis Ģenerālprokuratūrai materiālus, lai sāktu kriminālvajāšanu pret Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu. Lēmums pieņemts pirmstiesas izmeklēšanas laikā 2005.gada decembrī Ģenerālprokuratūras sāktajā kriminālprocesā saistībā ar valdības rīkojuma nepildīšanu par Grinberga iecelšanu Ventspils ostas valdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!