Foto: Shutterstock

Gripas izplatību Latvijā sauc par joprojām plašu, tomēr gripas intensitāte pagājušajā nedēļā, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, samazinājusies par 25,8 %, informē Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Šajā gripas sezonā kopumā saņemti 48 paziņojumi par letālo iznākumu pacientiem, kuriem diagnosticēta gripa. No tiem 11 paziņojumi saņemti pagājušajā nedēļā.

No 48 mirušajiem pacientiem 46 laboratoriski bija apstiprināta A tipa gripa un diviem pacientiem gripa bija noteikta klīniski. Gandrīz visiem pacientiem bija viena vai vairākas hroniskas saslimšanas. SPKC noskaidrojis, ka no visiem reģistrētajiem nāves gadījumiem 41 pacients nebija vakcinēts pret gripu un septiņiem pacientiem vakcinācijas statuss nav zināms.

Iepriekšējā gripas sezonā saistībā ar gripu nomira 91 cilvēks.

Visaugstākā gripas intensitāte reģistrēta Rēzeknē, Valmierā un Gulbenes novadā. Salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu samazinājies arī vērsušos ģimenes ārstu praksēs pacientu skaits akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) un pneimonijas gadījumos. Visaugstākā saslimstība ar gripu, AAEI un pneimoniju reģistrēta bērniem līdz četru gadu vecumam un piecu līdz 14 gadu vecuma grupā.

Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, hospitalizēto pacientu skaits ar diagnozi gripa samazinājies par 16,1%, savukārt stacionēto pacientu skaits ar diagnozi gripas izraisīta pneimonija bijis līdzīgs iepriekšējās nedēļas pacientu skaitam.

Kopā bija hospitalizēti 225 pacienti, no tiem 35% jeb 79 cilvēki bija ar diagnozi gripas izraisīta pneimonija.

Skolu apmeklējums palielinājies par 2,9% un bērnudārzu apmeklējums par 5,2%.

Pirmās gripas pazīmes pēc inficēšanās ar gripu parādās pēc 48-72 stundām, var būt arī no 24 stundām līdz septiņām dienām. Gripa ir sevišķi lipīga vīrusu infekcija un tai raksturīgs pēkšņs sākums, galvassāpes, drudzis, paaugstināta temperatūra, kaulu laušanas sajūta, aizlikts deguns bez iesnām un sauss, rejošs klepus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!