Septembrī atkritumu poligonā Grobiņā svinīgi tiks atklāts muzejs, kura galvenie eksponāti būs atkritumos izmestas lietas, raksta "Kursas Laiks".

Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Liepājas RAS" savāktos atkritumus pārstrādā un noglabā videi draudzīgā veidā, tomēr ir reizes, kad uzņēmuma darbiniekiem roka neceļas iznīcināt atradumu, kas kādam bijis lieks. Topošā muzeja idejas autore ir uzņēmuma vides pārvaldības speciāliste Zane Siksna.

Pirmais, kas vērtīgās lietas ierauga, ir poligona menedžeris, kad uz uzņēmumu atved, piemēram, sašķirotu elektrotehniku vai lielo konteineru ar būvgružiem. Reizēm, pēc darbinieku domām, vērtīgas lietas tiek pamanītas arī lielajā atkritumu kalnā. Uzņēmuma darbinieki savākuši jau ap 50 dažādu lietu, ko citi uzskatījuši par nevajadzīgām – televizorus no tā pirmsākumiem, senas slidas, Ļeņina portretu, vērpjamo ratiņu, radio aparātus no dažādiem laikiem un citas lietas, ko apskatīt var poligonā "Ķīvītes" Grobiņas novadā.

Šobrīd uzņēmuma darbinieki ir sākuši lietas uzskaitīt un apkopot informāciju, lai atrastu pēc iespējas vairāk ziņu, ko pastāstīt muzeja apmeklētājiem. "Ekselents eksponāts mums ir akordeons, kas pie mums nonāca ar visu futrāli, bet nav ne firmas nosaukuma, ne izgatavošanas laiva un vietas" laikrakstam stāsta Siksna. Par Ļeņina portretu gan viss esot skaidrs – tapis 1960. gadā kombinātā "Māksla". "Bet bērni nezina, kas tas par onkuli," smaida personāla un kvalitātes speciāliste Inese Brūdere, kura ikdienā vada ekskursijas pa poligonu un iepazīstina arī ar muzeja eksponātiem.

Skolēniem interesanti ir arī ieraudzīt senos televizorus, cits pat pārjautājot – vai tiešām pa tiem varēja skatīties pārraides? "Viņiem mirdz acis, visu šo skatoties," novērojusi I. Brūdere. Tas darbiniekiem sniedz pārliecību, ka tiek veikts noderīgs darbs un tāpēc griboties savākt pēc iespējas vairāk informācijas par priekšmetiem, lai varētu precīzāk izstāstīt lietu vēsturi. "Piemēram, atrastās karavīru ķiveres. Mēs gribam domāt, ka tie ir ložu atstāti caurumi, bet varbūt tikai laika zobs izgrauzis."

Uzņēmums sācis veiksmīgu sadarbību ar vēsturnieku Gunāru Silakaktiņu, kuram reizēm tiek lūgts padoms. Uzņēmuma darbinieces arī aicina iedzīvotājus – ja, tīrot pagrabus, bēniņus, šķūnīšus, atrod lietas, kuras ir metamas ārā, vest tās uz poligonu. "Ja mums nevajadzēs, mēs zināsim, kā pārstrādāt," smejas uzņēmuma darbinieces.

Jautātas, vai arī kāds cits poligons cenšas saglabāt agrāko laiku sadzīves priekšmetus, SIA "Liepājas RAS" darbinieces atbild noraidoši. "Ir ziņas par aitu, tomātu un ziedu audzēšanu, bet par muzeju gan neesam dzirdējuši," saka Siksna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!