Foto: LETA
Saistībā ar ūdeļu mazuļu bojāeju zvēraudzētavā AS "Grobiņa" mēneša laikā tiks rīkota ārkārtas pārbaude, tikmēr uzņēmumam ir jāuzņemas pilna atbildība par notikušo, šodien žurnālistiem atzina Latvijas Zvēraudzētāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Arnis Veckaktiņš.

"Pēc iepazīšanās ar notikušā apstākļiem ir pilnībā skaidrs, ka atbildība jāuzņemas "Grobiņas" vadībai, kā arī jāveic visi pasākumi, lai šāda ārkārtas situācija vairs neatkārtotos," sacīja Veckaktiņš.

Viņš arī norādīja, ka tuvākā mēneša laikā "Grobiņā" tiks sarīkota ārkārtas pārbaude.

"Kopā ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) asociācijas vadība un pārējo zvēraudzētavu pārstāvji rīkos ārkārtas pārbaudi uzņēmumā, lai pārliecinātos, kāda ir situācija ar dzīvnieku labturību," teica asociācijas vadītājs.

Tāpat viņš atzina, ka uzņēmums laikus nav informējis asociāciju par problēmām saistībā ar pakaišu trūkumu, kā dēļ dzīvnieku migas netika pietiekami nosiltinātas.

"Ja uzņēmums būtu padevis ziņu, ka trūkst pakaišu, mēs būtu nepieciešamo daudzumu sagādājuši no citām fermām," norādīja Veckaktiņš.

Tikmēr "Grobiņas" padomes locekle Argita Jaunsleine atzina, ka uzņēmums pieļāvis kļūdu, laikus nevēršoties pie kolēģiem, kā arī uzņemas pilnu atbildību par notikušo. "Mēģinājām migas siltināt ar salmiem, diemžēl izrādījās, ka tas nav pietiekami. Pat neienāca prātā, ka naktis būs tik aukstas, ka ūdele nosals. Protams, ja mēs būtu vērsušies pie citiem pēc palīdzības, iespējams, šāda nelaime nenotiktu. Turpmāk gādāsim, lai uzņēmumā būtu pietiekamas pakaišu rezerves," sacīja Jaunsleine.

Tāpat viņa norādīja, ka uzņēmums joprojām uztur prasību par zaudējumu piedziņu no pakaišu piegādātāja SIA "Daibi".

Kā ziņots, vienā no Latvijas lielākajām zvēraudzētavām AS "Grobiņa" jūnija sākumā aukstuma dēļ bojā gājuši 472 ūdeļu mazuļi. Izmeklēšanā iesaistījusies policija, kā arī PVD, kas lietu par ūdeļu mazuļu bojāejas gadījumu skatīs 24.jūlijā. Notikušais "Grobiņai" radīja ap 5000 eiro zaudējumus.

Bojāgājušās ūdeles nebija apdrošinātas, jo ūdeļu mazuļus apdrošina, sākot ar 1.jūliju, kad tie ir sasnieguši zināmu vecumu. Saskaņā ar uzņēmuma plānu un biznesa specifiku ūdeles bija paredzēts audzēt no maija sākuma līdz novembra beigām.

Uzņēmuma "Grobiņa" abās fermās, no kurām viena atrodas Grobiņas novada Dubeņu pagastā, bet otra - Pāvilostas novada Vērgales pagastā, kopumā tiek audzēti 165 000 ūdeļu.

Jau vēstīts, ka uzņēmums "Grobiņa" pagājušajā gadā strādājis ar 2,879 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 23% mazāk nekā 3,722 miljoni eiro iepriekšējā gadā. Savukārt zaudējumi ir 1,657 miljoni eiro salīdzinājumā ar 783 420 eiro peļņu iepriekšējā gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!