Valdība pirmdien ārkārtas sēdē atbalstīja grozījumu izdarīšanu vairākos ar korupcijas novēršanu saistītos likumos, kuri precizēs Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veicamo darbu apjomu un specifiku. Grozījumus paredzēts otrdien izskatīt Ministru kabineta komitejas sēdē.
Grozījumus paredzēts pieņemt Satversmes 81. panta kārtībā, kas ļauj valdībai pieņemt noteikumus ar likuma spēku laikā starp Saeima s sesijām.

Grozījumi "Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā" ir precizējoši un ir vienoti ar grozījumiem likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", kuri precīzi sadala pienākumus starp KNAB un Valsts ieņēmumu dienestu ( VID) amatpersonu deklarāciju pārbaudē, iepriekš informēja Korupcijas novēršanas padomes preses sekretāre Ilze Staškēviča.

Paredzēts arī, ka KNAB varēs veikt operatīvo darbību, kā arī to, ka ar ģenerālprokurora starpniecību KNAB varēs pārņemt un arī nodot kādas citas institūcijas pārziņā esošas lietas pārbaudi.

Grozījumi precīzi definē, ka ar valsts amatpersonu deklarāciju administrēšanu un reģistrēšanu nodarbosies VID, kā tas noticis līdz šim, bet KNAB veiks deklarāciju padziļinātu pārbaudi un kontroli, norādīja Staškēviča.

Savukārt grozījumi likumā "Par Iepirkumu valsts un pašvaldības vajadzībām" paredz, ka KNAB pārbaudīs Iepirkumu uzraudzības birojā iesniegtās sūdzības par pārkāpumiem valsts un pašvaldību konkursos.

Tieslietu ministrs Aivars Aksenoks iepriekš pauda viedokli, ka "liela daļa no iesniegumiem, bez šaubām, ir nepamatoti, taču zem dažiem slēpjas tiešām nopietni pārkāpumi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!