Foto: F64
Pēdējos teju 10 gadus ģenerālprokurora amatā pavadījušais Jānis Maizītis sevi ir parādījis kā korektu un patstāvīgu cilvēku, tāpēc es viņam uzticos, ceturtdien publicētā intervijā "Latvijas Avīzei" sacījis Augstākās Tiesas senators un tās bijušais priekšsēdētājs Andris Guļāns.

"(..) kopumā Maizīša kungs bijis korekts, patstāvīgs, un man joprojām ir pārliecība, ka es viņam uzticos," vērtējot iespēju, ka Maizītis turpinās darbu ģenerālprokurora amatā, sacījis Guļāns.

Viņš atzinis, ka augstu vērtē Maizīša paveikto un noraida reizēm izteiktos pārmetumus, ka Maizītis nav tik stingrs, cik nepieciešams. "Maizīša kungs, manuprāt, pēc savas audzināšanas ir inteliģents, ieturēts cilvēks un izteicienos nav tik skarbs vīrs, kā kādam gribētos," teicis Guļāns, piebilstot, ka reizēm cilvēki vēlas, lai visas problēmas atrisinātu kāda stingrā roka. Tomēr kopumā Maizītis sevi esot parādījis kā neietekmējumu amatpersonu.

Tiesa, Maizītim, paliekot amatā, būs jāsaskaras ar būtiskām finanšu un personāla problēmām. Materiālās grūtības rodas krīzes laikā, savukārt personāla problēmas vairāk izpaužas sarežģītu ekonomisku un finanšu noziegumu atšķetināšanā.

"Slepkavības vai laupīšanas, protams, mēdz būt tikpat sarežģīti un grūti risināmas lietas, un tie ir smagi noziegumi, bet šajā jomā prokuratūrai pietiek gan pieredzes, gan prakses un prasmes. Finansiālo, t. s. balto apkaklīšu noziegumu izmeklēšanā, manuprāt, šo iemaņu pietrūkst. Tur lietas reizēm iesprūst," paudis Guļāns. Viņš atzinis, ka Latvijā ir pārāk maz profesionāļu, kam ir ekonomista, finansista un jurista zināšanas vienlaikus.

Guļāns uzsvēris, ka Maizītim būs daudz jāstrādā, lai saglabātu Ģenerālprokuratūras prestižu un celta iestādes profesionalitāti. Tamdēļ Maizītim vajadzētu nākt klajā ar daru programmu, kas jāpaveic gada vai divu laikā.

Tieši Guļāns savulaik bija tas, kurš Maizīti pirmo reizi izvirzīja ģenerālprokurora amatam. Paredzams, ka drīzumā tagadējam Augstākās Tiesas priekšsēdētājam Ivaram Bičkovičam būs jāizšķiras par to cilvēku, kuru izvirzīs ģenerālprokurora amatam.

Maizītis publiski paudis gatavību turpināt vadīt Ģenerālprokuratūru, un atbalstu viņam jau pauduši "Jaunais Laiks", "Pilsoniskā Savienība" un "Sabiedrība Citai politikai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!