Foto: AFI
Lai arī bijusī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča atzinīgi vērtē sadarbību ar izglītības un zinātnes ministri Tatjanu Koķi (ZZS), viņa atzīst, ka dažādu lietu risinājums izglītības sistēmā ne vienmēr sakrīt ar ministres iepriekš solīto.

"Kā ar cilvēku varam sarunāt daudz ko, bet lietu risinājums vienā vai otrā situācijā ir bijis pilnīgi ačgārns," intervijā aģentūrai LETA atzina Harbaceviča, gan uzsverot, ka viņai nav pamata apgalvot, ka Koķe būtu par maz aizstāvējusi vienas vai otras nozarē strādājošo intereses. Tomēr nereti visas pārmaiņas ieviestas ļoti lielā steigā, ne vienmēr par to informējot vai to saskaņojot ar LIZDA.

"Nevaru arī teikt, ka Koķe kā ministre un cilvēks ir atklāti slēpusi kaut kādu informāciju, lai gan ir izskanējusi viena vai otra replika vai situācijas analīze, kur atsauce ir uz mums un mēs varētu teikt pretargumentus, bet mūs tai brīdī nepieaicina, taču mēs ne vienmēr lecām uz ecēšām un teicām, ka ministre vai Izglītības un zinātnes ministrija to lietu ačgārni risinājusi," atzīst bijusī LIZDA priekšsēdētāja.

Tomēr ministre, neraugoties uz savu lielo pieredzi, laiku pa laikam vilšus vai nevilšus noskaņojusi pret sevi izglītības sistēmā strādājošos. "Varbūt es esmu ļoti lielā mērā atbalstījusi tieši otru pusi, bet vai tas ir bijis no Koķes puses pārpratums vai arī iepriekš plānota rīcība, grūti teikt," viņa atzīst.

Harbaceviča nenoliedz, ka daudzu gadu sadarbības rezultātā viņai izveidojies ļoti labs un cilvēcīgs kontakts ar vairākiem Izglītības un zinātnes ministrijas ierēdņiem, tostarp valsts sekretāru Mareku Gruškevicu, ar kuru, kā ziņots, Koķe pagājušajā pavasarī nonāca atklātā konfliktā.

"Mēs esam strādājuši daudzus gadus kopā, daudzus ministrus redzējuši atnākam un aizejam (..), tādēļ neslēpšu, ka pat tad, kad ministre strīdējās ar valsts sekretāru, no malas mums šķita, ka ne vienmēr pārmetumi pār viņa galvu ir nopelnīti," atzīst Harbaceviča, gan piebilstot, ka "katrs savā mājā labāk zina".

Tāpat bijusī LIZDA priekšsēdētāja uzsver, ka nevēlas pretstatīt sadarbību ar ministri un valsts sekretāru. "Visnotaļ atvērtu sirdi un prātu esmu gājusi pie viena un pie otra un pieņemu, ka viņi tādā pašā veidā ir nākuši pie mums," viņa piebilst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!