Līdz 20.janvārim Latvijā reģistrēti jau 507 ar cilvēka imūndeficīta vīrusu (HIV) inficējušies cilvēki. Šogad trīs nedēļās reģistrētas jau 14 ar HIV inficētas personas.
Par to liecina AIDS profilakses centra dati.

Pēdējo divu gadu laikā ar HIV inficējas arvien jaunāki cilvēki - 29% HIV inficēto ir vecumā no 19 līdz 24 gadiem, savukārt vairāk nekā 5% inficēto ir jaunāki par 18 gadiem. 76% jauniešu ar HIV inficējušies, lietojot narkotikas.

Kopš 1997.gada strauji pieaudzis arī inficēto sieviešu īpatsvars, no kurām 76% turklāt ir narkomānes. Inficēto sieviešu vidū ir arī sešas prostitūtas - divas inficējušās seksuālu kontaktu ceļā, bet četras - lietojot narkotikas.

AIDS centrs brīdina - tā kā visas HIV inficētās sievietes ir reproduktīvajā vecumā, pastāv draudi arvien pieaugošai bērnu inficēšanai. BNS jau ziņoja, ka pērn reģistrēts pirmais HIV inficētais mazulis.

Narkotisko vielu izplatības ierobežošanai jābūt nacionālās drošības jautājumam un galvenajai prioritātei, uzskata AIDS profilakses centra epidemioloģiskās uzraudzības daļas vadītāja Inga Upmace.

Situācijas raksturojumā par AIDS un HIV izplatību Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijai Upmace norāda, ka straujais ar HIV inficēto skaita pieaugums liecina gan par nelabvēlīgu epidemioloģisko situāciju, gan par augstu iedzīvotāju informētības pakāpi par izmeklēšanas un ārstēšanas metodēm.

Speciāliste ieteic trīs galvenos pasākumus turpmākas HIV izplatības ierobežošanai. Pirmkārt, būtu jāierobežo narkotisko vielu ieplūšana valstī, jo šobrīd tiekot konfiscēti tikai 3 - 5% no visām Latvijā ievestajām narkotiskajām vielām.

Otrkārt, ar izglītojošu materiālu palīdzību, būtu jāsamazina pieprasījums pēc narkotiskajām vielām. Kā trešo pasākumu Upmace min HIV izplatības ierobežosanu to personu vidū, kurām jau izveidojusies atkarība no narkotiskajām vielām.

Šobrīd neviens inficēšanās ar HIV gadījums nav reģistrēts 11 Latvijas rajonos - Talsu, Valmieras, Aizkraukles, Krāslavas, Rēzeknes, Madonas, Balvu, Gulbenes, Cēsu, Alūksnes un Valkas.

HIV izplatās no Latvijas centrālās daļas uz reģioniem, īpaši Kurzemi, vēstī AIDS centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!