Foto: LETA
Patiesais Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu uzvarētājs ir politiskais spēks "Progresīvie", taču starp zaudētājiem līdzās "Gods kalpot Rīgai" (GKR) un "Saskaņai" minama arī Jaunā konservatīvā partija, sarunā ar portālu "Delfi" atzina politologs, Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Martiņš Daugulis.

40,6% jeb mazā vēlētāju aktivitāte

Šajās vēlēšanās bija vērojama liela sadursme starp gaidām par vēlētāju aktivitāti un realitāti, atzīst Daugulis. Viņš pieļauj, ka, iespējams, ap vēlēšanām radītais troksnis bija tik liels, ka "cilvēkam šķita – viņam nav jāiet, jo citi taču aizies viņa vietā". Taču šis troksnis bija tikai informatīvajā burbulī. Tāpat, iespējams, daļa balsstiesīgo troksni nav sadzirdējuši un uztvēruši kā tā saucamo balto troksni.

Jāatgādina, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās nobalsoja kopumā 40,6% no balsstiesīgajiem iedzīvotājiem. Tā ir vēsturiski zemākā aktivitāte pašvaldību vēlēšanās Rīgā vismaz kopš 1997.gada, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CKV) publiskotā informācija.

Īstie uzvarētāji un īstie zaudētāji

Ierasts, ka Rīgas domes vēlēšanās laurus plūc "Saskaņa" un GKR. Šajās vēlēšanās politiskie spēki kandidēja atsevišķi, kā arī sarakstos nebija atrodams iepriekšējās desmitgades līderis Nils Ušakovs (S), kurš šobrīd Latviju pārstāv Eiropas Parlamentā. Daugulis pieļauj, ka tradicionālais "Saskaņas" un GKR elektorāts neaizgāja vēlēt tieši šī iemesla dēļ, proti, sarakstos līdzšinējais līderis nebija atrodams.

GKR un "Saskaņa" nav vienīgie ārkārtas vēlēšanu zaudētāji. Politologs izceļ arī Jauno konservatīvo partiju. Šis politiskais spēks startēja ar ideju iet un attīrīt Rīgu no korupcijas. Politologs atzīst, ka partijai, kura ir pret korupciju, ir liels potenciāls, tas ir loģiski, "bet acīmredzot izvēlētais kandidāts nebija pārāk pārliecinošs".

"Uzvarētājs viennozīmīgi ir "Attīstībai/Par!"/"Progresīvie", to jau parāda vēlēšanu rezultāti," min Daugulis. Viņš īpaši izceļ "Progresīvo" veikumu, tieši šis politiskais spēks ir vēlēšanu uzvarētājs, tieši "Progresīvo" kandidāti politisko spēku apvienotajā sarakstā saņēma vislielāko vēlētāju atbalstu, norāda politologs. Viņš atzinīgi vērtē arī "Jaunās Vienotības" veiksmīgo startu vēlēšanās.

Ne bez pārsteigumiem

"Mans pārsteigums ir "Saskaņas" un GKR vēlētāju straujā pasivitāte un neieinteresētība attiecībā uz šiem abiem politiskajiem spēkiem," aizdomājas Daugulis un saka, ka tas tikai pierāda – politikā daudzas lietas mēdzam ātri aizmirst.

"Pārsteigumus var sagaidīt vienmēr," atzīst politologs un pēc masu medijos izskanējušā un politisko spēku izteikumiem saistībā ar sarunām vērtē, ka nekādu lielo pārsteigumu, iespējams, arī nebūs.

"Pagaidām process vēl ir pietiekami mierīgs. Pārsteigumus mēs varam sagaidīt tad, kad sāksies īstais darbs un saskarsies ar īstajām dilemmām pilsētas pārvaldībā," paredz eksperts.

Daugulis ir pārliecināts, ka koalīcija ar opozīciju nesastrādāsies. Šāda sadarbība ir iespējama tikai mazās pašvaldībās, kuru deputātu skaits ir no pieciem līdz 15. "Rīgā, visticamāk, tā nebūs, jo ideoloģiskās pretrunas ir pārāk izteiktas," uzsver politologs.

Viņš arī norāda, ka "nu ir jautājums, vai pati koalīcija spēs pietiekami savā starpā sadarboties". Arī koalīciju veido dažādu ideoloģisko pārliecību politiskie spēki, un eksperts prognozē, ka "mēs novērosim vēl interesantas lietas arī pašas Rīgas koalīcijas ietvaros".

Jau vēstīts, ka Rīgas domē ir iekļuvuši septiņi politiskie spēki. "Attīstībai/Par!"/ "Progresīvie" tiks pie 18 deputātu mandātiem, "Saskaņa" iegūs 12 domnieku krēslus, "Jaunā Vienotība" – desmit, "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Latvijas Reģionu apvienības (NA/LRA) apvienotais saraksts – septiņus, "Gods kalpot Rīgai" (GKR) – piecus, bet Latvijas Krievu savienība (LKS) un Jaunā konservatīvā partija (JKP) – katra pa četrām deputātu vietām.

Ar provizorisko deputātu sarakstu iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!