Foto: Itar-Tass/Scanpix
Vairāku sabiedrisko organizāciju pārstāvji iebilst pret iecerētajiem grozījumiem Ministru kabineta (MK) noteikumos, kas paredzēs, ka daļai pensionāru un invalīdu būs jāatver konts bankā, lai izmantotu braukšanas maksas atvieglojumus.

Paziņojumā, kuru parakstījuši biedrības "Rīgas aktīvo senioru alianses", invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons", Kurzemes rajona pensionāru apvienības un cilvēku ar īpašām vajadzībām biedrības "Motus Vita" vadības pārstāvji, organizācijas pauž viedokli, ka sagatavotie MK noteikumu grozījumu projekti ir absurdi un vērsti uz mazāk aizsargāto iedzīvotāju naudas iekasēšanu.

Jaunie noteikumi paredzēšot norēķiniem sabiedriskajā transportā izmantot tādu maksāšanas līdzekli, kas ir saistīts ar bankā atvērtu kontu. Ņemot vērā, ka pārsvarā pensionāri izmanto nevis banku, bet pasta pakalpojumus, ieviešot jauno kārtību, viņiem nāksies atvērt kontu bankā un iemaksāt depozītu braukšanas maksas segšanai, sūrojas vēstules autori.

Organizāciju pārstāvji norāda, ka par attiecīgajiem grozījumiem, kas skar arī pensionārus, no kuriem liela daļa ir personas ar invaliditāti un politiski represētās personas, netika informētas sabiedriskās organizācijas. Nevalstisko organizāciju pārstāvji minējuši arī vairākus citus argumentus, kāpēc aicina nepieņemt iecerētos grozījumus.

Kā ziņots, valdība 10.martā konceptuāli atbalstīja Pārresoru koordinācijas centra (PKC) sagatavoto noteikumu projektu, kas paredz sīkmaksājumu karšu izmantošanu norēķiniem sabiedriskajā transportā, sākot ar 2017.gadu.

Tāpat Ministru kabinets nolēma pie šī jautājuma izskatīšanas atgriezties pēc divām nedēļām, lai diskutētu par detaļām, tajā skaitā par bankām nododamo personu datu aizsardzību, pārejas kārtību un citiem jautājumiem.

Pirmie, kas sāks izmantot elektronisko norēķinu sistēmu, būs noteiktas pasažieru kategorijas, kurām pienākas atvieglojumi sabiedriskā transporta izmantošanai.

No 2017.gada jaunā sistēma attieksies uz trim pasažieru kategorijām, kam jau patlaban pārvietošanās sabiedriskajā transportā ir bez maksas, - personām ar pirmās un otrās grupas invaliditāti, bērniem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, kā arī politiski represētām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem. Lai saņemtu sīkmaksājumu karti, personai būs jāatver norēķinu konts norēķinu iestādē.

Pašreizējā sistēma, kad braukšanas biļete tiek izsniegta, uzrādot attiecīgajai kategorijai atbilstošu apliecību, savu darbību beigs līdz ar jaunās sistēmas ieviešanu. Kā skaidro PKC, līdz ar jaunās elektroniskās braucienu reģistrācijas un norēķinu sistēmas ieviešanu tiks novērstas krāpnieciskas iespējas ar "0" biļetēm un līdz minimumam samazinātas iespējas izmantot viltotus dokumentus pakalpojuma saņemšanai. Turklāt jaunā sistēma nodrošinās pilnīgu personas statusa konfidencialitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!