Autotūristi turpmāk varēs saņemt vīzu iebraukšanai Latvijā, uzrādot tūristu karneti - autokluba ielūgumu un garantijas dokumentu par pilsoņu uzturēšanos ārvalstīs.
Šādu iespēju paredz otrdien valdības akceptētie grozījumi Latvijas vīzu izsniegšanas kārtībā.

Tūristu karnete kā ceļojumu dokuments radīts 1994.gadā, lai veicinātu tūrisma attīstību Austrumeiropas valstīs un vienkāršotu vīzu saņemšanu, to izsniedz Starptautiskās Tūrisma alianses (STA) īstenie locekļi - Eiropas autoklubi. Latvijas Automoto biedrība (LAMB) karnetes izsniedz kopš 1994.gada tūristu braucieniem uz Šengenas valstīm un Šveici.

Saskaņā ar starptautisku kārtību tūrists, kurš savas valsts autoklubā saņēmis tūrista karneti, vēršas attiecīgās valsts vēstniecībā ar lūgumu izsniegt ieceļošanas vīzu, ievērojot visas nepieciešamās formalitātes. Karnete, ievērojot tās garantijas, atvieglo vīzu saņemšanas procedūru.

Atgriežoties savā mītnes zemā, tūrists karneti atdod atpakaļ autoklubam, kas to izsniedzis, līdz ar to dokumentāri apliecinot savu atgriešanos.

Karnete garantē segt tūrista izmaksas, kas radušās akūtas saslimšanas vai nelaimes gadījumus, ietverot arī izmaksas par uzturēšanos slimnīcās vispārīgās aprūpes klasē, nepieciešamā slimnīcas transporta un ārstniecības izmaksas par summu līdz 30 000 eiro.

Pamatojoties uz karneti, tiek segtas arī izmaksas, kas saistītas ar piespiedu izraidīšanu no valsts, kā arī mirstīgo atlieku pārvešanu nāves gadījumā.

Visu izmaksu garantiju apliecina STA un tās īstenā locekle LAMB, izmaksas pārapdrošinātas Vācijas apdrošināšanas koncernā "Alte Leipziger", kura meitas uzņēmums Latvijā ir apdrošināšanas a/s "Rīgas Fēnikss".

Plānots, ka tūrista karnetes ieviešana veicinās starptautiskā tūrisma attīstību Latvijā - to pierāda karnešu izplatība Šengenas valstīs, līdz ar to atstājot pozitīvu iespaidu uz Latvijas ekonomiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!