Foto: PantherMedia/Scanpix
Ārlietu ministrijas iniciētās kampaņas "Ceļo droši" ietvaros noticis sociālais eksperiments apliecina, ka Latvijas iedzīvotāji vēl arvien ir gatavi noticēt vieglas peļņas solījumiem pat tad, ja iespēja nopelnīt saistīta ar fiktīvu laulību piedāvājumiem vai narkotiku pārvadāšanu.

Uz eksperimenta laikā pie reklāmas dēļiem Latvijas pilsētās un ciematos, kā arī internetā izvietotiem sludinājumiem par iespēju krietni nopelnīt, strādājot celtniecībā ārzemēs, doties fiktīvās laulībās vai vedot pār robežu sūtījumus, kuru saturs potenciālajiem pārvadātājiem nav zināms, divu nedēļu laikā atsaukušies vairāk nekā divi tūkstoši cilvēku.

Visplašāko interesi izraisījis piedāvājums pelnīt 6000 eiro mēnesī, strādājot celtniecībā - par to ieinteresējušies 45% zvanītāju. 28% zvanītāju interesējušies par iespēju stāties fiktīvās laulībās, par to saņemot 2000 eiro lielu atlīdzību. Savukārt iespēja nopelnīt 2000 eiro, "piestrādājot" par narkokurjeru, šķitusi vilinoša 27% zvanītāju.

Eksperiments notika informatīvās kampaņas "Ceļo droši" ietvaros. Kampaņas laikā iedzīvotājus plānots informēt par cilvēktirdzniecības draudiem un Latvijas iedzīvotājiem pieejamo palīdzību ārvalstīs.

"Eksperimenta rezultāti skaidri parāda pamatojumu kampaņas nepieciešamībai. Ārlietu ministrija aktīvi iesaistītās un veic dažādus preventīvus pasākumus sabiedrības izglītošanā šīs un citu kampaņu ietvaros," uzskata Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta vadītāja Evija Klauze.

Ceļotāju vajadzībām ir izveidota īpaša viedtālruņu aplikācija "Ceļo droši", kas ietver ceļotājiem gan noderīgu informāciju, gan arī ļauj ar vienu pieskārienu piezvanīt uz Ārlietu ministrijas diennakts tālruni ārkārtas situācijām. 

"Riskam kļūt par cilvēktirdzniecības upuri galvenokārt pakļautas jaunas sievietes, maznodrošinātas personas. Turklāt novērots, ka arvien biežāk cilvēku vervētāji ir upuru paziņas, kuri izmanto sev tuvo cilvēku uzticību. Tādēļ nereti upurim ir kauns vai bail runāt par savu pieredzi," brīdina Galvenās Kārtības policijas pārvaldes Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!