Lielākā daļa (68%) iedzīvotāju uzskata, ka nodokļos iekasētā nauda Latvijā tiek izlietota nepareizi, bet tikai nedaudz vairāk kā desmitā daļa iedzīvotāju – 12% uzskata, ka nodokļos iekasētā nauda tiek izlietota pareizi, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS septembrī veiktās aptaujas dati.
Iepriekš veikto pētījumu dati arī liecina, ka lielākā daļa iedzīvotāju kritiski vērtē iekasēto nodokļu izlietošanu: laika posmā no 1997.gada līdz 2005.gadam respondentu īpatsvars, kas uzskata, ka nodokļu izlietojums ir nepareizs svārstās no 65% līdz 75%.

Raksturojot iedzīvotāju atbildes, var secināt, ka 2005.gadā respondenti nodokļu izlietošanu par pareizu uzskatījuši retāk (12%) nekā 2004.gadā (17%). Savukārt salīdzinoši liela daļa aptaujāto (20%) norādījuši, ka nevar paust viedokli par šo jautājumu.

Analizējot dažādu sociāldemogrāfisko grupu atbildes, var konstatēt, ka biežāk nekā caurmērā nodokļu izlietojamu par pareizu uzskata aptaujātie vecumā no 18 līdz 24 gadiem, valsts sektorā nodarbinātie, kā arī iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem.

Savukārt to, ka nodokļi tiek izlietoti nepareizi biežāk nekā caurmērā norādījuši respondenti vecumā no 35 līdz 44 gadiem, privātajā sektorā nodarbinātie, Vidzemē un Zemgalē dzīvojošie, kā arī aptaujas dalībnieki lauku apvidos.

Dati iegūti SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās arr stratificētās nejaušās izlases metodi. Kopumā tika aptaujāti 1009 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!