Foto: morgueFile
Pēdējā laikā Rīgas Austrumu klīniskajā slimnīcā vērojama tendence, ka cilvēki pie ārsta vēršas novēloti, turklāt cilvēki bieži zvana un lūdz pierakstīt viņus uz izmeklējumiem pēc 10.datuma - pēc algas saņemšanas, informēja Austrumu slimnīcas preses sekretāre Inguna Potetinova.

Līdz ar to slimnīcā šobrīd vairāk nekā jebkad agrāk pierakstu kalendārs uz izmeklējumiem laikā pēc algas saņemšanas zināmu laiku ir noslogots, bet pārējā laikā ir novērojams pacientu aktivitātes kritums.

Runājot par ielaistiem gadījumiem, slimnīcas pārstāve apliecināja, ka praktiski visās jomās pieaug ielaistu slimību gadījumi. Piemēram, slimnīcas radiologi novēro to, ka lielākā daļa cilvēku tomēr nāk jau ar ielaistu vainu, bet reti ar slimību, kura ir attīstības sākumposmā.

Kā satraucošu faktu Potetinova uzsvēra to, ka novēlota vēršanās pie ārsta tiek novērota arī onkoloģijā.

Slimnīcas Ambulatorās daļas vadītāja Maritta Ņikitina ir pārliecināta - ja šī tendence turpināsies, tad nākamajā gadā pieaugs gan onkoloģisko slimību ielaistu gadījumu skaits, gan novēlotu gadījumu skaits diabēta un citu endokrinoloģisko slimību, neiroloģisko, ķirurģisko un citu problēmu gadījumos. To izjutīs praktiski visu specialitāšu ārsti, uzsvēra Ņikitina.

Austrumu slimnīcā atgādina - lai atbalstītu pacientus, onkoloģiskajiem pacientiem jau kopš septembra atcelts pacientu līdzmaksājums par onkoloģiskajām un onkohematoloģiskajām operācijām, kas līdz šim bija 30 lati. Turklāt no 1.oktobra trūcīgie pacienti atbrīvoti no visām pacientu iemaksām un pacientu līdzmaksājuma par operāciju, ko paredz sociālās drošības pasākumi trūcīgajiem pacientiem veselības aprūpē.

Kā ziņots, par novēlotu vēršanos pie ārsta ziņojuši arī zobārsti, uzsverot, ka gada laikā par 45% pieaudzis to pacientu skaits, kas pie zobārsta devušies akūtu zobu sāpju rezultātā.

Ineses Majores zobārstniecības privātpraksē SIA "Dentix" šogad ievērojami samazinājies - aptuveni par 30% - to pacientu skaits, kas veic profilaktiskās zobu pārbaudes. Privātprakses speciāliste Jolanta Reine atzina, ka šogad aptuveni par 20% samazinājies plānveida pacientu skaits. Novērota arī tendence, ka tie, kam nepieciešama ilgāka ārstēšana, zobārstu apmeklē vidēji reizi mēnesī, līdz šim vizītes pie zobārsta bijušas vidēji reizi divās nedēļās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!